MyDoom - a valaha volt legelterjedtebb, de nem a legpusztítóbb féreg

MyDoom - a valaha volt legelterjedtebb, de nem a legpusztítóbb féreg

2004. február 9. 13:16, Hétfő
A MyDoom-ot elsőként elfogó MessageLabs bejelentette, hogy a legújabb féregből immár több példányt fogott el, mint a tavaly óta még mindig komoly fenyegetést jelentő Sobig.F-ből.

A MessageLabs a féreg első példányát Oroszországban fogta el, január 26-án 13 óra 3 perckor, melyet azóta több, mint 37 millió másik követett. Ezzel a hétvégén beérte, sőt megelőzte a korábbi listavezető Sobig.F-et, melyből még januárban is közel 300 000 példány próbálta megfertőzni a MessageLabs ügyfeleit. A fertőzés csúcsán minden tizenkettedik e-mail a MyDoom férget tartalmazta, de a hamis címekre, illetve címekről küldött férgek miatt ekkor minden második e-mail a járványnak volt "köszönhető". Figyelembe véve, hogy a fennmaradó 50 % több mint fele spamet tartalmazott, látható, hogy az e-maileket kezelő szerverekre mekkora terhelés hárult, sok helyen megbénítva az e-mail rendszereket.

A világszinten tapasztalható lassulást a kihelyezett szűrésnek köszönhetően a MessageLabs ügyfelei nem tapasztalták, hiszen sem a féreg, sem a "visszapattanó" hibás e-mailek nem terhelték az ügyfelek rendszereit, továbbá a MyDoomot (továbbá többek között a Sobig.F-et, a Mimailt és az IloveYou-t) elsőként megállító, prediktív heurisztikus szűrésnek köszönhetően a MessageLabs ügyfelei közül a féreggel senki nem fertőződött meg.

Nemes Dániel, a MessageLabset Magyarországon képviselő filter:max stratégiai igazgatója elmondta, a féreg okozhatott volna jóval nagyobb pusztítást is: mindenki emlékszik még az utoljára megnyitott dokumentumokat szerteküldő, vagy az adatokat törlő férgekre és vírusokra, de a MyDoom ilyen funkciót szerencsére nem tartalmazott. Ugyanakkor számtalan áldozatul esett cég fertőzött tovább más felhasználókat, mivel a kimenő e-mailek szűrése igen kevés helyen van megoldva.

A filter:max ügyvezetője, Böröcz Gergely beszámolt arról, hogy a féreg terjedésének első 24 órájában világszinten magyar számítógépekről érkezett a fertőzések 1,2 %-a, ami nemzetközi összehasonlításban igen magas szám. Ugyanakkor mára ez az érték 0,2 %-ra csökkent, ami a magyar rendszergazdák átlagnál gyorsabb és alaposabb reakcióját mutatja, ugyanakkor rávilágít a hagyományos vírusvédelmi rendszerek gyengeségeire is. "Hazánkból több mint 10 ezer IP-címet regisztráltunk, amely a férget terjesztette. Figyelembe véve, hogy a cégek többnyire egyetlen IP-címről küldik e-mailjeiket, kijelenthető, hogy itthon is sok tízezres, de elképzelhető, hogy százezres nagyságrendű volt a fertőzött PC-k száma" - mondta Böröcz. "Bár a MyDoom komolyabb pusztítást nem végzett, látható, hogy a helyreállítás költsége is hatalmas - érdemes tehát a fertőzéseket megelőzni, semmint utólag kezelni" - tette hozzá.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások