Az Intelnek gondjai akadnak a processzorok gyártásával

Az Intelnek gondjai akadnak a processzorok gyártásával

2004. április 14. 16:56, Szerda
A személyi számítógépek gyártásával foglalkozó cégek mostanság arra panaszkodnak, hogy legújabb processzoraiból az Intel nem képes megfelelő mennyiséget leszállítani.

A világ legnagyobb PC gyártói között nyilvántartott Dell ennek következtében például arra kényszerült, hogy leállítsa a 3,4 GHz-es működési frekvenciájú Pentium 4 Extreme Edition processzor köré épülő, Dimension XPS sorozatú számítógépek forgalmazását. A vállalat azonban nem csak ezen "extrém" processzorokból kap keveset, hanem a hétköznapibbnak nevezhető, Prescott magos Pentium 4 chipekből is. Ennek ékes bizonyítéka, hogy a Dell egyes Dimension XPS és Dimension 8300 modellek esetében vissza kellett térjen a Prescott helyett a régebbi Northwood magos processzorok alkalmazására.

Lionel Menchaca, a Dell szóvivője elmondta, hogy a vállalat nem szeretné több hétig várakoztatni a megrendeléseket leadó vásárlóit, éppen ezért úgy döntött, hogy amíg az Intel nem tud megfelelő mennyiségű Prescott magos Pentium 4, illetve Pentium 4 Extreme Edition processzort szállítani, addig felhagy az ezen chipekre épülő konfigurációk forgalmazásával. "Bízunk abban, hogy az Intel hamarosan újra kielégítő mennyiségű high-end processzort fog szállítani a számunkra, és azt követően remélhetőleg már nem kell hiányra számítanunk. Csak akkor fogjuk újra kezdeni a Prescott alapú rendszerek forgalmazását, ha már megbizonyosodtunk a felől, hogy az Intel stabilan nagy mennyiségű Prescott magos Pentium 4 chipet tud szállítani nekünk" - mondta Menchaca.

Szakértők szerint nem ritka, hogy egy-egy nagy sebességű új processzor a kezdeti időkben hiánycikknek számít, azonban az korántsem megszokott jelenség, hogy egy több mint két hónapja bejelentett processzort lényegében egyáltalán nem lehet kapni a piacon. Ez egyébként annak a jele, hogy az Intel továbbra is komoly gondokkal küszködik az új gyártási technológiákra történő átállás kapcsán. Mint ismeretes, a régebbi Northwood magos Pentium 4 processzorok 0,13 mikronos csíkszélességgel rendelkeznek, az újabb Prescott maggal felvértezett Pentium 4 chipek viszont már 0,09 mikronos eljárások segítségével készülnek.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások