Első letartóztatások a Half Life 2 kódlopási ügyben

Első letartóztatások a Half Life 2 kódlopási ügyben

2004. június 11. 23:29, Péntek
Több magánszemélyt is őrizetbe vesz az FBI a Half Life 2 forráskód-lopási ügy kapcsán. A szervezet közleménye nem túl bőbeszédű, így egyelőre pontosan még nem tudni, hogy hány embert tartoztatnak le, és mely országokban.

Az FBI a nyomozás érdekeire hivatkozva nem említ pontos adatokat, az amerikai szövetségi hatóság csupán annyit közölt, hogy az őrizetbe vételekre több országban is sor kerül. A Valve Software által fejlesztett Half Life 2 játék forráskódja tavaly októberben jelent meg az interneten, miután ismeretlen személyek trójai férgekkel és jelszólopó programokkal ellenőrzésük alá vonták a szoftverfejlesztő cég egyik számítógépét.

A Valve Software vezetője, Gabe Newell szerint a letartóztatások legnagyobb részt annak köszönhetők, hogy a játék közössége már néhány nappal a forráskód eltulajdonítása és kiszivárogtatása után kiderítette, hogy valószínűleg kik lehetnek az elkövetők. "Nagyon jó és megható érzés volt azt látni, hogy a közösség szinte azonnal, egy emberként felderítette az esetet, ami a hagyományos módszerek igénybe vételével csak nagyon nehezen lett volna megoldható" - nyilatkozta Gabe Newell.

Természetesen maguk a fejlesztők is közreműködtek a nyomozásban, így például kapcsolatban álltak több országban is a hatóságokkal, hogy minél előbb kiderüljön kik voltak a tettesek. Az FBI-nak minden bizonnyal jól jött az állampolgári segítség, de a nyomozóhatóság ugyanakkor a siker érdekében teljes hallgatásba burkolózott, így még azt sem volt hajlandó elárulni, hogy mikor kerül sor a letartóztatásokra.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások