Az informatikusok keresnek a legjobban Magyarországon

Az informatikusok keresnek a legjobban Magyarországon

2004. június 14. 23:15, Hétfő
[Menedzsmentfórum] Az informatikai szektor munkaerőpiacának minden szintjén a svájci cégek biztosítják a legmagasabb átlagos jövedelmeket, míg a Fülöp-szigeteken működő cégek fizetnek a legrosszabbul.

A magyar fizetések a nemzetközi mezőny középső részén helyezkednek el. Más foglalkozásokhoz képest ugyanakkor az IT-szektor fizet a legjobban Magyarországon. A Mercer tanácsadócég közelmúltban publikált 2003/2004-es Globális IT Fizetés Összehasonlító Felmérése szerint az informatikusok Nyugat-Európában és Észak-Amerikában kereshetnek a legjobban. A magyar cégek nemzetközi összehasonlításban - a fizetések tekintetében - a középmezőnyben találhatóak.

Az informatikusok ranglétrájának legalacsonyabb szintjén állók, Svájcban évente 75 ezer dollárt tehetnek zsebre, őket a Japánban, Németországban, az USA-ban és Dániában dolgozó kollégáik követik. A ranglista utolsó öt helyén Bulgária, India, Indonézia, Vietnám és a Fülöp-szigetek található. Ez utóbbi helyen valamivel több, mint a tizedét (7900 dollár) keresik a szakemberek, mint svájci kollégáik. Az informatikai vezetők rangsorában is az alpesi ország cégei viszik a prímet (164 ezer dolláros éves fizetéssel), majd Hong Kong, az USA, Németország és Dánia cégei következnek. A lista utolsó öt helyén India, Bulgária, Malajzia, Vietnám és a Fülöp-szigetek található.

A 32 országra kiterjedő, és a vállalati pozíciók négy szintjét átfogó vizsgálat során a magyar vállalatok minden kategóriában a 10-20 hely között találhatóak. Vezet ugyanakkor hazánk abban az összehasonlításban, amely különböző részlegek vezetői közötti fizetéseket veti össze. A hazai menedzserek ugyanis informatikai vezetőként érhetik el a legjobb fizetéseket, az ilyen funkcióval rendelkezők átlagosan 16 százalékkal kapnak magasabb jövedelmet, mint a ranglétra hasonló szintjén, de más részleg élén állók. A Mercer felmérése szerint az "IT prémium" az USA-ban és Hong Kongban a legkisebb, ezekben az államokban csupán 5 százalékkal keresnek más kollégáikhoz képest az informatikusok többet.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások