Áldást jelentenének a nullaközeli energiájú házak

Áldást jelentenének a nullaközeli energiájú házak

2004. augusztus 21. 13:40, Szombat
Az időnként visszafelé forgó villanyóra csak egy az Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériuma által megálmodott nullaközeli energiájú otthonainak ismertető jegyei közül.

Bár az alacsony villanyszámla már magában is egyértelmű előny, a magas energiahatékonyságú otthonok és vállalkozások csökkentik az előállítandó energia mennyiségét, ezáltal a szennyezést is, magyarázta Jeff Christian, a minisztérium Oak Ridge Nemzeti Laboratórium (ORNL) igazgatója. Tennessee állam a harmadik helyen áll Kalifornia és Texas mögött a szmog tekintetében, 2003 júniusában például a 30 napból 25-ön kellett ózonriadót elrendelni Smoky Mountains-ben, az Egyesült Államok leglátogatottabb nemzeti parkjában.

Christian, az ORNL Építéstechnológiai Központjának igazgatója úgy véli, hogy munkatársaival legalább részben tudják a megoldást a problémára. "Elkészítettünk egy ütemtervet a közösségek számára, mellyel építőipari gondjaiknak egy részét olyan megoldásokká alakíthatják át, amelyek által épületeiket energiafogyasztókból nettó energiatermelővé tehetik" - mondta Christian.


Jeff Christian látogatóknak mutatja be a házat

Bár a minisztérium hosszú távú célja olyan technikák kifejlesztése, melyek lehetővé teszik a nettó nullaenergiájú otthonok kis pluszköltséggel történő megépítését, a ma fő célkitűzése mégis inkább a lakástulajdonosok és építők megfelelő irányba terelése, mint például a nappanelek alkalmazása az energia egy részének "saját forrásból" történő előállításához. "A tervezetnek mindent magába kell foglalnia, így nem korlátozhatjuk törekvéseinket kizárólag a térfűtésre, hűtésre, vízmelegítésre, világításra és a nagyobb berendezésekre" - mondta Christian. "Számos más fejlett technikát is előveszünk és érzékelőket építünk be, mellyel a lakástulajdonosok figyelemmel kísérhetik energiafogyasztásukat és megtakarításaikat."

Júliusban készült el a negyedik nullaközeli energiájú ház, ami társaihoz hasonlóan légmentes burkolatú konstrukció. Fejlett, szerkezetileg szigetelt panel rendszerek, előre gyártott beton falak, hőszivattyús vízmelegítő, geotermális rendszerek, nappanelek, alkalmazkodó szellőzőrendszer, un. "hűvös" tető- és falborítás jellemzi - utóbbi infravörös visszatükröző pigmenteket is tartalmaz. A ház felépítése gyors volt és összességében kevesebb, mint 100.000 dollárba került. Az alsó szint és az alagsor felhúzása az előre gyártott szigetelt beton panelek alkalmazásával mindössze hat órát vett igénybe. A felső szint falai öt óra alatt kerültek a helyükre, míg a tetőszerkezet beépítése három órát emésztett fel.

A házak levegő minősége kitűnő, szabályozható a páratartalom, és mechanikus szellőzőrendszer teszi még komfortosabbá. Egy ilyen ház napi fűtési vagy hűtési költsége 45 cent, amihez ha hozzáadjuk az összes többi rendszer üzemeltetését, a kétszintes épület rezsije akkor is csak napi 4-5 dollárba kerül. Mind az építők, mind az építtetők részéről egyre nagyobb az érdeklődés, mondta Christian, hozzátéve, hogy számos energiatakarékos megoldás a jelenlegi házak esetében is alkalmazható. A tervek szerint 2005 végére elkészül az első nettó nullaenergiájú ház is.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások