3D-s videómegjelenítési eljárást dolgozott ki a Philips

3D-s videómegjelenítési eljárást dolgozott ki a Philips

2004. szeptember 13. 01:28, Hétfő
Új eljárást dolgoztak ki a videók 3D-s megjelenítésére a holland elektronikai konszern szakemberei. A kutatók elmondása szerint korszerű képelemző eljárások segítségével sikerült a kétdimenziós videóképekből 3D-s videóképeket készíteniük.

Az eljárásnak köszönhetően már több felhasználó is láthatja egyszerre az egyetlen képernyőn megjelenő 3D-s képeket. Bár jelenleg is létezik számos olyan megoldás, amelyeknél a különleges grafikai szoftvereknek köszönhetően lehetőség van egy virtuális három dimenziós világ vagy tér lemodellezésére, ám a felhasznált két dimenziós képek nem képesek megfelelően és hitelesen optikailag ábrázolni és visszaadni például a tér mélységét.

A Philips szakemberei semmi mást nem csináltak, mint az adott grafikai adatokból létrehozták a virtuális valóság kilenc különböző látószögű metszetét. Amennyiben ezeket képeket a Philips által korábban kifejlesztett 3D-s megjelenítésre képes LCD-képernyőn tekinti meg valaki, akkor ez a kilenc különálló metszet már egyetlen természetes, 3D-s képként fog megjelenni majd, amelyet bármilyen szögből is néz meg az illető, mindig ugyanolyannak fog látni. A kilenc különböző látószögű kép vagy metszet elkészítéséhez ugyanakkor szükség van egy különleges modulra is, amely képes arra, hogy mind a kilenc kép adatait egyszerre, valós időben számolja ki és dolgozza fel.

Amikor valaki átvált a kétdimenziósról a 3D-s megjelenítésre, akkor a képeken található minden egyes objektumot azonosítanak, majd ezeket egyenként 3D-s módban is lemodellezik, végül rögzítik. Bár a technológia új, kétségtelen, hogy nagy jövő előtt áll, hiszen amennyiben elterjed gyakorlatilag bárki képes lesz arra, hogy a kétdimenziós videó adataiból 3D-s képeket vagy videót hozzon létre, ráadásul valós időben. A végül létrejövő 3D-s videót pedig mindenki ugyanolyannak látja majd, függetlenül attól, hogy ki honnan és milyen szögből nézi.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások