2006-tól lehet mobiltelefonálni az Airbus repülőgépeken

2006-tól lehet mobiltelefonálni az Airbus repülőgépeken

2004. szeptember 20. 15:15, Hétfő
Egy Airbus repülőgép tesztrepülése alatt többször is sikerült mobiltelefonok segítségével kapcsolatot teremteni. Az EADS európai konszernhez tartozó vállalat vezetői szerint ez az esemény mérföldkőnek tekinthető a telekommunikáció történetében.

Sikeresek voltak az Airbus gépeken végzett első mobiltelefonálási kísérletek. A cég szakemberei úgy vélik, legkésőbb 2006-tól már bárki használhatja majd a mobiltelefonját az Airbus repülőgépeken. A végső döntést a rendszer szolgálatba állításának időpontjáról azonban a légitársaságok és a telekommunikációs vállalatok hozzák majd meg.

Eddig a repülőgépeken azért volt tilos a mobiltelefonok használata, mert a szakemberek attól tartottak, hogy a készülékek alkalmazása hatással lehet a repülőgépek fedélzeti elektronikai rendszereinek működésére és esetleg zavarokat okozhat bennük. A Wireless Cabin, vagyis a "vezetéknélküli kabin" nevű program keretében azonban az Airbusnak sikerült egy olyan technikát kifejlesztenie, amelynek köszönhetően a mobiltelefonok adóteljesítménye lecsökken. A zavartalan telefonálás azonban még így is lehetséges, ám a fedélzeti elektronikai rendszerek működését már nem zavarja meg semmi.


Az Airbus mérnökei a repülőgépülések mellett antennákat szerelnek be a repülőgép belsejében az utastér padlója alá, ezek pedig felerősítik a mobiltelefonok be- és kimenő jeleit. Azonban ez még kevés lenne a sikerhez. A mobilbeszélgetések és az SMS-ek küldése és fogadása a műholdas kapcsolatnak köszönhetően valósulhat meg.

A szolgáltatás meglehetősen drága lesz. A cég - amelynek székhelye a franciaországi Toulouse városában van - augusztusban már közzétette a várható árakat. Ezek szerint egy percnyi mobiltelefonálás vagy SMS-ezés az utasoknak 1,5 és 3 dollár közötti összegbe kerül. Persze, ha figyelembe vesszük, hogy a repülőgépek fedélzetén eddig percenként 10 dollárért lehetett használni a műholdas telefonokat, akkor az új szolgáltatást akár olcsónak is nevezhetjük.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások