Az mp3 veszít a népszerűségéből

Az mp3 veszít a népszerűségéből

2004. október 23. 08:08, Szombat
Az mp3 fájlformátum immár évek óta szinte egyeduralkodónak számít a digitális zene világában. Azonban könnyen lehet, hogy leáldozóban van az egykor a multimédiás világba berobbant fájlformátum csillaga.

Természetesen voltak és vannak is más népszerű zenei fájlformátumok, ám vitathatatlan tény, hogy az mp3 népszerűsége napjainkig töretlen. Talán meglepő ez a felvetés, pláne úgy, hogy látszólag az mp3 körül minden a legnagyobb rendben van. Azonban az NPD Group legfrissebb felmérése szerint - amelyben az audio-fájlformátumok népszerűségét és elterjedtségét vizsgálta meg - ez a tendencia figyelhető meg. A piackutató intézet nem először készített ilyen anyagot, hasonló dokumentumot például közzétett már tavaly is.

A felmérés szerint jelenleg az amerikai internetes hozzáféréssel rendelkező felhasználók számítógépein 72 százalékában mp3 formátumba vannak kódolva az audiofájlok. Ez egy nagyon szép szám. A bökkenő azonban csak annyi, hogy egy esztendővel ezelőtt, egy ugyanilyen felmérés során ez az érték még 82 százalék volt. Az mp3 tehát, ha nem is rohamosan, de folyamatosan veszít a népszerűségéből.

Az elkészített anyagból többek között az is kiderül, hogy a digitális zenei archívumok az mp3 mellett ma már egyre gyakrabban tartalmaznak aac vagy wma formátumú fájlokat is. Ez főleg annak köszönhető, hogy a legtöbb legális online zenei letöltőhelyeken napjainkban a zeneszámok és a zenei albumok több formátumban is elérhetők, így az mp3 már korántsem egyeduralkodó a digitális zenei piacon. Az aac, a wma és a többi formátum piaci részesedése egy év alatt több mint öt százalékkal növekedett.

Az mp3 piacvesztése elsősorban a konkurens formátumok térhódításának tudható be. Az NPD Group elemzője, Isaac Josephson úgy véli, hogy az mp3-akat azért törlik le számítógépeikről a felhasználók, mert az emberek inkább a megvásárolt zeneszámokat tárolják a PC-iken, mint a korábban sokszor illegális helyekről beszerzett mp3-akat. Ráadásul sok felhasználó úgy gondolkozik, hogy az mp3 zeneszámokat és zenei albumokat bármikor újra könnyen letöltheti az internetről, felesleges őket tárolni a számítógépén.

Azonban az illegális internetes fájlcserélő rendszerekben továbbra is az mp3 a legelterjedtebb zenei fájlformátum. A CacheLogic szakértői szerint a fájlcserélő hálózatokon megtalálható zenék 90 százaléka továbbra is mp3 formátumú. Ezen a területen a wma formátumú zenék részesedése mindössze 5 százalék.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások