Megdöntötték az internetes sebességrekordot

Megdöntötték az internetes sebességrekordot

2004. november 15. 22:27, Hétfő
Néhány hónapon belül immár másodszor dőlt meg a világháló adatátviteli rekordja. Befejeződtek a világ jelenlegi leghosszabb hálózatának az összeszerelési munkái. A feladat megoldásában a svájci CERN kutatóközpont munkatársainak japán, holland, kanadai és amerikai mérnökök is segítettek.

A tíz gigabites Ethernet-hálózat a japán Data Reservoir Projektet köti össze a svájci tudományos intézménnyel. A hálózat hossza körülbelül 31 ezer 248 kilométer és összesen 17 különböző időzónán halad keresztül. A mérnökök, miután végeztek az összeszereléssel, azonnal ki is próbálták az új hálózatot és letesztelték a képességeit. A szakemberek az első kísérletek során 7,21 gigabit/másodperces adatátviteli sebességet értek el, ami a Tokiói Egyetem tájékoztatása szerint új adatátviteli világrekordnak tekinthető.

Az óriási hálózatot a kutatók a tíz Gigabites Ethernet Wide Area Network - Physical Control Layer (WAN-PHY) technológia alapjain hozták létre. A Tokiói Egyetem óriás számítógépén és a CERN számítógépes rendszerén az egész hálózat egyetlen egészként látható, annak ellenére, hogy számos kisebb helyi hálózatból áll. Az elért 7,21 gigabit/szekundumos adatátviteli sebesség egyébként azt jelenti, hogy másodpercenként körülbelül 1,5 CD-nyi adatot lehet továbbítani az új hálózat segítségével. Érdekesség, hogy a szakemberek néhány további kísérlet során rövid időszakokra elérték a 9 gigabit/szekundumos adatátviteli sebességet is.


A nagy adatátviteli tempóra és a különböző számítógépek összekötésére azért volt szükség, mert hamarosan elkészül a CERN még építés alatt lévő Hadron Collider nevű protonrészecske-gyorsítója, amely kapcsán a kutatóknak óriási adatmennyiséget kell majd mozgatniuk a világ részei között.

A Tokiói Egyetem Data Reservoir Projektje lesz ennek a programnak az adatkiértékelő és -elemző központja. A szakemberek célja a tíz gigabites Ethernet-hálózat létrehozásával többek között az is volt, hogy így bizonyítsák, miszerint a legkülönfélébb gyártók WAN-PHY technológiájú és a napjainkban használt optikai SONET/SDH készülékei is képesek együttműködni egymással.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások