Péterfalvi Attila "nyerte" a Nagy Testvér díjat

Péterfalvi Attila "nyerte" a Nagy Testvér díjat

2004. november 27. 23:15, Szombat
A magyarországi Nagy Testvér díj közönségdíját Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos kapta az öltözőfülkék bekamerázásával kapcsolatos és egyéb, a hazai privacy-kultúrára rombolóan ható nyilatkozataiért.

Péterfalvi Attila adatvédelmi biztosként azt nyilatkozta, hogy adatvédelmi szempontból az áruházi próbafülkék bekamerázása - amennyiben erre tábla hívja fel a figyelmet - megfelelő eljárás, hiszen ebben az esetben magánterületről van szó, és a vásárlók ráutaló magatartással hozzájárulnak adataik kezeléséhez, ha bemennek a próbafülkébe. Péterfalvi Attila ilyen és hasonló nyilatkozatai rombolóan hatnak a hazai privacy-kultúrára, az adatvédelem megbecsültségére. Péterfalvi a közönségdíjat nyerte el: 2342 szavazat közül 917-et kapott meg, míg az utána következő csupán 658-at.

Az adatvédelmi biztos korábban levélben tiltakozott jelölése ellen, mert véleménye szerint a Nagy Testvér Díjnak nem az a célja, hogy egy a zsűrinek nem tetsző interjúrészlet alapján kimondják: az interjúalany tette a legtöbbet az emberek (elektronikus) magánszférájának megsértéséért. Véleménye szerint amennyiben a zsűri valóban úgy gondolja, hogy a kifogásolt, jogilag támadhatatlan interjú-részlet jelenti a legnagyobb veszélyt az e-privacy-ra, akkor ki is adhatják a jelszót: hazánkban a magánélet védelme szinte tökéletes. Levele végén közli, hogy szándékában áll kezdeményezni a Privacy International illetékeseinél, hogy a Technika az Emberért Alapítványtól vonják meg a Nagy Testvér Díj kiadásának jogát.

Az állami szervezetek közül a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium EMMA miatti tevékenységét honorálták, mely a zsűri szerint nem szolgál olyan célt, amely a személyes adatok védelméhez való jog korlátozását alkotmányosan indokolná. Díjat kapott még a Magyar Hivatalos Közlönykiadó az on-line regisztráció során megkövetelt személyes adatok miatt, és Ficsor Mihály, a Magyar Szabadalmi Hivatal elnökhelyettese a szoftverszabadalommal kapcsolatos álláspontjáért, mely a bírálók szerint hosszú távon gátolná az információhoz való hozzáférést és így kiszolgáltatottá tenné az állampolgárokat. A díjjal nem csak a negatív, hanem a magánszféra védelméhez pozitivan hozzájárulókat is elismerik. Ezt Székely Iván adatvédelmi szakértő kapta a magyaroroszági privacy-kultúra létrehozásában játszott alapvető szerepéért.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások