Lecseréli információs szoftverét az FBI

Lecseréli információs szoftverét az FBI

2005. január 15. 13:49, Szombat
A nyomozó hivatal elismerte, hogy valószínűleg le kell cserélnie a 170 millió dollárért megvásárolt új szoftvert, amelynek legnagyobb előnye, hogy az ügynökök megoszthatják egymással a megszerzett információkat.

Az új szoftvert azért vásárolták meg, mert a szakértői vélemények szerint nagyrészt semlegesítette volna a szeptember 11-i terrortámadás után felderített hibákat, és jóval hatékonyabb információcserét biztosított volna. Mostanra azonban kiderült, hogy a szoftver idejétmúlt, és nem fogja beváltani a hozzá fűzött reményeket, mivel - amint azt az FBI egyik munkatársa elárulta - a nyomozó hivatal a program egytizedét tudta csak használni. "Dühöt érzek, amikor az új szoftverre gondolok. Ismét olyan problémákba ütköztünk, amelyekre senki nem számított" - jelentette ki Robert Mueller, az FBI igazgatója, amikor egy alabamai konferencián a véleményét kérdezték.

A terrortámadás után a hivatalt számos kritika érte, mivel egy igencsak idejétmúlt rendszert használtak, és a hagyományos módon rögzített anyagokhoz az ügynökök csak igen körülményes úton férhettek hozzá, akció közben pedig erre szinte minimális esélyük volt. Szakértők szerint az információcsere hiánya, illetve az elavult rendszerek nagyban hozzájárultak a terroristák sikeréhez, és fennáll annak a veszélye, hogy a jövőben újabb hasonló támadásokra kerülhet sor.

Az FBI szóvivője szerint a mostani problémák egy része amiatt merült fel, hogy a hivatal egyszerre próbálta meg lecserélni a teljes rendszert, ahelyett, hogy a váltást lépésekben, egy jó előre átgondolt terv szerint hajtották volna végre. "Ez körülbelül olyan, mint egy száz kilométeres óránkénti sebességgel haladó autón szeretnénk kereket cserélni" - fogalmazott a szóvivő, hozzátéve, hogy az új rendszer könnyen elődje sorsára juthat, ami azt jelenti, hogy a felújításra szánt 170 millió dollár gyakorlatilag felesleges pénzkidobás volt.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások