Véget érhet a fájdalmas fogtömések kora

Véget érhet a fájdalmas fogtömések kora

2005. február 24. 12:25, Csütörtök
A szintetikus anyag képes a kisebb lyukak fájdalommentes betömésére, mitöbb az eljárás nem csupán kellemesebbé teszi a beavatkozást, de kevesebb károsodást is jelent a sérült fogra nézve.

Egy szintetikus fogzománcnak köszönhetően a fogorvosok elrakhatják fúróikat, és talán a páciensek is kevésbé szorongva üldögélnek majd a várótermekben. A lyukak képződéséért egy szájbaktérium a felelős, ami savat termelve elkezdi fogyasztani a fog számára védelmet nyújtó zománcrétegét. A bőrrel vagy a csontokkal ellentétben a fogzománc sérülés esetén nem regenerálja önmagát. Az esetek többségében a rések túl kicsik voltak a fogtömő anyagok számára, hogy megfelelően megkössenek, ezért a fogorvosoknak fúróval ki kellett tágítaniuk a sérült részt, ami azonban a fog egészséges területének egy részét is eltüntette.


Az új anyag használata előtti és utáni állapot egy fogon

Az új eljárást a tokiói FAP Fogászati Intézet csapata dolgozta ki Kazue Yamagishi vezérletével. A csapat rájött, hogy egy, a természetes fogzománcot is felépítő hidroxi-apatit kristályokból készített finom massza képes mindössze 15 perc alatt kijavítani a kisebb lyukakat. A massza hosszú kristályokkal tölti ki a lyukakat, ami végül hozzáragad a fog saját szerkezetéhez. Az eddig alkalmazott fogászati anyagok mesterséges mivoltuk miatt teljesen eltérnek a fog anyagától mind összetételükben, mind szerkezetükben, ezért a tapadásuk sem teljesen tökéletes, az érintkezési pontoknál fogszuvasodás léphet fel.


Az új anyag leghatékonyabban a zománcréteg sérülésének korai szakaszában alkalmazható, használata azonban különleges odafigyelést igényel, mivel a kristály növekedése érdekében egy erősen savas elegyről van szó, ami igen fájdalmas lehet, ha a fogínyhez ér.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások