Gordon Moore szerint messze még a nanotechnológia

Gordon Moore szerint messze még a nanotechnológia

2005. március 10. 13:38, Csütörtök
Gordon Moore, az Intel egykori társalapítója, aki annak idején megjósolta a számítógépek teljesítményének hatványozott növekedését, kijelentette, hogy a nanotechnológia még jó ideig nem terjed el.

"Elismerem, hogy igen szkeptikus vagyok ezen a téren, és nem hiszek abban, hogy az új technológiák a közeljövőben lecserélnék a szilíciumot. Eddig több százmilliárd dollárt fordítottunk a kutatásokra, de praktikai okokból sem lenne ésszerű sutba dobni az eddigi eredményeket"- jelentette ki a szakember szerdai nyilatkozatában, amelyben az Intel jövőjéről, valamint a Szilícium-völgy hőskorszakáról elmélkedett. Jóllehet Moore évekkel ezelőtt visszavonult, az elkövetkező hónapban főszerepet játszik majd a sajtóban és a konferenciákon, hiszen április 19-én lesz negyven éve, hogy az Electronics Magazine című lap közzétette a számítógépek teljesítményéről és jövőjéről értekező cikkét.


Állítása, miszerint a mérnökök kétévente képesek lesznek megduplázni a processzorokban alkalmazott tranzisztorok számát, a számítástechnika alapvető törvényeként vonult a történelemkönyvekbe, és hű módon jellemezte az utóbbi évtizedeket. Saját elmondása szerint nincs tisztában a legújabb technológiai újításokkal, de erősen kétli, hogy az ágazat a közeljövőben bármilyen új anyagra cserélné le a szilíciumot.

Elismerte, hogy a szakemberek ugyan elértek bizonyos sikereket a nanotechnológia terén, de hangsúlyozta, hogy a kísérletek és a tömeggyártás két különböző dolog, és a gyártók még jó ideig a hagyományos technikára alapozzák majd termékeiket. Természetesen a szilícium további alkalmazása újabb kérdéseket vet fel, és kétséges, hogy tartható-e a fejlődés korábbi üteme. Bár a tranzisztorok méretét sikerült egyre lejjebb szorítani, a technológia már elérte korlátait. "Minden atomokból felépített anyagnak megvannak a maga alapvető korlátai" - jelentette ki Moore. "Mi a megoldás? Építsünk nagyobb processzorokat, és ötvözzük a nanotechnológia eddigi eredményeit a hagyományos eljárással."

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások