Továbbra is Bill Gates a világ leggazdagabb embere

Továbbra is Bill Gates a világ leggazdagabb embere

2005. március 11. 12:57, Péntek
A Forbes magazin által közzétett adatok szerint Bill Gates 46,5 milliárd dolláros magánvagyonnal továbbra is magasan vezeti a leggazdagabb emberek toplistáját.

A médiamogulok között hasonló előnnyel rendelkezik Silvio Berlusconi - az Olasz Köztársaság miniszterelnöke - aki 12 milliárd dolláros magánvagyon felett rendelkezik. Azon sem lepődhetünk meg, hogy az internetes keresésben érdekelt üzletemberek között a Google alapítói, Szergej Brin és Larry Page vezetnek, fejenként 7,2 milliárd dollárral, míg őket követi a Yahoo két társalapítója, David Filo és Jerry Yang, akik 3,1, illetve 2,6 milliárd dollárral rendelkeznek. A multimilliárdosok között mindenképpen meg kell említenünk Paul Allent, aki a Microsoftnál és a DreamWorksnél végzett tevékenységének köszönhetően 21 milliárd dolláros vagyont halmozott fel, míg az MGM egyik fő részvényeseként ismert Kirk Kerkorian 8,9 milliárd dollár felett rendelkezik.


Szergej Brin és Larry Page, a Google alapítói friss nevek a listán

A magyar származású Soros György 7,2 milliárdot mondhat magáénak. A listán újonnan csatlakozottként szerepel Jeffrey Katzenberg és Martha Stewart, akik nemrég lépték át a bűvös egymilliárdos küszöböt. A dolog érdekessége, hogy Stewart - aki saját cégének, a Martha Stewart Living Ominimedia elnöke - letartóztatásakor mindössze 350 millió dollárt "ért", és vagyona a házi őrizet időszaka alatt nőtt meg. Egymilliárd dolláros magányvagyonával a 620. helyezést érte el, holtversenyben mintegy tucatnyi ismert személyiséggel. Ezek közé tartozik a már említett Katzenberg, aki a DreamWorks Animation vezetője, J.K. Rowling, a Harry Potter sorozat szerzője, valamint Jerry Jones, a Dallas Cowboys tulajdonosa.

"Michael Eisner nem került fel a listára, ami minden bizonnyal Katzenberg örömére szolgál - nem mintha ők egy pillantást is vetnének erre a listára" - jegyezte meg a hollywoodi vezetők között kirobbant jogi vitára utalva Peter Newcomb, a Forbes magazin szerkesztője. Érdekességként említette, hogy a Walt Disney vezetői ugyanígy nem találhatók meg a listán, bár Roy E. Disney, az igazgatótanács egykori tagja 1,1 milliárd dollárral az 584. helyezést érte el. A listán emellett számos IT vállalati vezető és filmrendező is megtalálható, így például Steve Jobs (3 milliárd), George Lucas (szintén 3 milliárd), illetve Steven Spielberg (2,7 milliárd).

A teljes lista

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások