Jon Johansen feltörte az iTunes másolásvédelmét

Jon Johansen feltörte az iTunes másolásvédelmét

2005. március 22. 01:45, Kedd
A Johansen által kifejlesztett új iTunes kliensszoftver lehetővé teszi, hogy az Apple hasonló alkalmazása nélkül is bárki le tudja tölteni a megvásárolt zeneszámokat, és ezeket a dalokat meg is szabadítja a digitális másolásvédelemtől.

A norvég fiatalember ezúttal az Apple vezetőit és szakembereit kergeti az őrületbe. Johansen nevétől minden zenei és filmipari menedzser és kiadó ideges lesz. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy az egykori tinédzser 1999-ben feltörte a műsoros DVD-k kijátszhatatlannak hitt digitális másolásvédelmét. Bár az éveken át húzódó perekben megállapították, hogy a DVD-k másolását lehetővé tevő DeCCS szoftver illegális, ám Johansent Norvégiában mégsem találták bűnösnek. A fiatalember azóta is számos hasonló akcióval hívta fel magára figyelmet.


Jon Johansen
A vég annak ellenére utolérte az Apple-t, hogy az iTunes digitális másolásvédelme (DRM-tech­no­ló­gia) a többi kiadó és vállalat hasonló módszereihez képest még relatív nagyvonalúnak is mondható. Ez azonban korántsem hatotta meg Jon Johansent. Az iTunes internetes zenebolt-hálózatban megvásárolt zeneszámot a vásárló tetszőleges alkalommal írhatja ki CD-re vagy másolhatja fel az iPod hordozható zenelejátszó készülékére. A másolásvédelem azonban egy könnyű trükkel kijátszható, ehhez elég csupán a számokat audio-CD-re kiírni, majd onnan MP3-as formátumba átkódolni.

Johansen új szoftvere, a PyMusique ugyanakkor már a le­töl­tés­kor megszabadítja az alkalmazott DRM-technológiától az egyes zeneszámokat vagy zenei albumokat. Maga a program kifejlesztésekor a norvég fiatalember állítólag csu­pán azt szerette volna elérni, hogy Linux alatt is hasz­nál­ha­tó legyen az iTunes. A PyMusique tehát va­ló­já­ban nem más, mint egy iTunes kliensszoftver Linux alá. Johansen mellett Cody Brocious, egy 17 éves pennsylva­niai tanuló is részt vett a program megalkotásában.

Az új szoftvert a CNet.com portál le is tesztelte, közlésük szerint a módszer működik, mivel a megvásárolt zeneszámok nem az Apple védett Fairplay formátumában, hanem AAC formátumban érkeztek meg a merevlemezre. Az Apple villámgyorsan cselekedett, közleményük szerint egy biztonsági hibáról volt szó. Kiadták szofverük újabb verzióját, és mostantól csak ezzel, a legfrissebb, 4.7-es verzióval lehet használni a zeneáruházat. Ezáltal persze nem csak a PyMusique használatát lehetetlenítették el, de valószínűleg saját profitjukra is csapást mértek, mivel ha a sokmillió eddigi felhasználó közül valaki ismét igénybe akarja venni a szolgáltatást, az újabb "biztonságos" változat letöltése nélkül nem vásárolhat zenéket.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások