EU - túl sok funkció hiányzik a butított Windowsokból

EU - túl sok funkció hiányzik a butított Windowsokból

2005. március 24. 10:22, Csütörtök
Az Európai Unió (EU) kontra Microsoft vita újabb felvonásához érkezett. Előbbi szerint a módosított operációs rendszer továbbra sem képes maradéktalanul és zökkenőmentesen együttműködni más médialejátszó alkalmazásokkal.

Az európai szervezet és az amerikai szoftveróriás kapcsolatában az elmúlt napokban ismét egyre nagyobb a feszültség. Az EU többek között azt vetette az amerikai vállalat szemére, hogy az nem igyekszik eléggé, hogy teljesítse az Európai Bizottság tavaly márciusban hozott döntésében leírt követeléseket. A helyzet odáig fajult, hogy az Európai Versenyhivatal kilátásba helyezte: amennyiben a Microsoft belátható időn belül nem tesz eleget a követeléseknek, illetve nem teljesíti azok egy részét, napi 5 millió dolláros pénzbírság megfizetésére kötelezi a céget.

Alig telt el azonban egy nap, az EU ismét talált kifogásnolni valót a tengerentúli konszern üzletpolitikájában. A szervezet szerint a redmondi vállalat ugyan valóban elkészítette és piacra dobta a Media Player nélküli Windows XP operációs rendszert, ám az új változat a multimédiás képességek területén túlzott mértékben lebutították, és számos funkció eltűnt belőle. Az még hagyján, hogy még egy sima audió-CD-t sem tud lejátszani, de állítólag más médialejátszó alkalmazásokkal sem működik együtt zökkenőmentesen.

Az európai hatóságok szerint a Microsoft ezt azért teszi, hogy egyetlen felhasználó se akarja megvásárolni a módosított operációs rendszert. Ez pedig arra ösztönzi az Európai Versenyhivatalt, hogy kiszabja a napi 5 millió dolláros pénzbírságot. Mint azt Jonathan Todd, az európai versenypiaci biztos szóvivője, Neelie Kroes elmondta, jelenleg még vizsgálják, hogy a szoftveróriás szándékosan butította-e le túlzott mértékben a Media Player nélküli Windows XP-verziót. Egyes információk szerint ugyanis például az amerikai vállalat úgy változtatta meg a Registry-t, hogy egy videó beszúrása egy Word dokumentumba az új verzióban már nem működik.

Dirk Delmartino, a Microsoft szóvivője ezzel szemben azt mondta, hogy jelenleg is azon dolgoznak, hogy eleget tegyenek az Európai Unió tavaly márciusi döntésében leírt követeléseknek. A szakember elismerte a Registry-hibát azonban ezt azzal indokolta, hogy ilyen következményekkel járt a Media Player rendszerből való eltávolítása.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások