Megdöntötte saját teljesítményrekordját a Blue Gene/L

Megdöntötte saját teljesítményrekordját a Blue Gene/L

2005. március 24. 19:46, Csütörtök
A szuperszámítógép elsőként a világon átlépte a 100 teraflop számítási teljesítményhatárt. A Blue Gene/L nevű komputer jelenleg a Lawrence Livermore Nemzeti Laboratóriumban (LLNL) található.

Az intézmény sajtóközleményben számolt be arról, hogy a szuperszámítógép teljesítménye - a világon elsőként - átlépte a 100 teraflop határt, egészen pontosan 135,5 teraflopot tett ki. Mindez azt jelenti, hogy a Blue Gene/L másodpercenként 135 billió számítási művelet elvégzésére képes. A komputer ezzel a teljesítményével a saját korábbi rekordját döntötte meg, ami 70,7 teraflop volt. A számítási teljesítmény megduplázódása azonban korántsem a véletlen műve, hanem annak köszönhető, hogy a szakemberek jelentősen bővítették a Blue Gene-rendszert.


A szuperszámítógép az egykori 16 rack helyett már 32-ből áll, ám a tervek szerint, mire végeznek a bővítéssel, már 64-et fog tartalmazni. Mindez azt jelenti, hogy a Blue Gene/L akkor már körülbelül 270 teraflop számítási teljesítményre lesz képes. Minden egyes részegység 1024 darab különlegesen módosított IBM Power-sorozatú processzorból áll. A teljes rendszer kibővítését idén májusra fejezik be a szakemberek és a tervek szerint júniustól újra üzembe is állhat.


A Blue Gene/L már így is a világ legnagyobb teljesítményű számítógépe. Az aktuális Top 500-as listán a második helyezett Columbia-rendszer - amelyet a NASA használ - "csupán" 51,87 teraflop számítási teljesítményre képes. Az egykor a világ legnagyobb teljesítményű számítógépeként számon tartott NEC Earth Simulator jelenleg csak az 500-as toplista harmadik helyét foglalja el a maga 35,86 Teraflops számítási teljesítményével.

A világ 500 legnagyobb teljesítményű számítógépét tartalmazó listát 1993 óta egy nemzetközi kutatócsoport állítja össze és adja ki, minden esztendőben két alkalommal.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások