A mobil­tulajdonosok nem félnek a sugárzástól

A mobil­tulajdonosok nem félnek a sugárzástól

2005. április 11. 16:51, Hétfő
Bár évek óta vita folyik arról, hogy mennyire káros a mobiltelefonok sugárzása, az emberek többségét látszólag ez a kérdés egyáltalán nem foglalkoztatja.

Ez derül ki a Salzgitterben található Német Szövetségi Sugárzásvédelmi Hivatal által készített legfrissebb felmérésből. Az anyag szerint a német mobiltelefon-tulajdonosoknak csupán a 17 százaléka tart attól, hogy a mobil készülék rendszeres használata miatt valamilyen káros sugárzás érheti a szervezetet. Az emberek többségét szinte nem is foglalkoztatja ez a kérdés.

A kutatók szerint az embereket ebben a tekintetben öt nagy csoportba lehet osztani. Az elsőbe a lehetséges veszélyekkel egyáltalán, mondhatni flegma módon nem törődő 21 éves vagy annál fiatalabb fiatal férfiak tartoznak. A mobiltelefon-tulajdonosok közül ez a csoport körülbelül 12 százalékot tesz ki és ezek a fiatalok használják a legtöbbet a készüléküket. A második, ámde a legnagyobb csoportot azok a felhasználók alkotják, akik bizonyos mértékben tartanak a káros sugárzásoktól, de többnyire nem foglalkoznak a félelmükkel. A szakemberek úgy vélik, hogy az emberek 24 százaléka tartozik ebbe a csoportba.

Szintén a mobiltelefonnal rendelkezők 24 százaléka leginkább úgy jellemezhető, hogy a sugárzással nem törődő, a készülékét csak kevés alkalommal használó ember. A negyedik csoportba azok tartoznak, akiket ugyan érdekel ez a dolog, tehát szeretnének meg­nyugtató választ kapni a kérdéseikre, ám de ettől füg­get­le­nül na­gyon gyak­ran használ­ják a mobil­telefon­jukat. Ezeket a felhasz­nálókat ugyan érdekli ez a probléma, ám sem­mivel sem tulajdonítanak neki nagyobb jelen­tőséget, mint bármilyen más témának. Ez a csoport a mobiltelefon-tulajdonosok 23 százalékát teszi ki.

Az utolsó, az emberek 17 százalékát jelentő ötödik csoport azokat a felhasználókat tömöríti, akik azért telefonálnak keveset, mert félnek, és azt remélik, így megkímélhetik magukat attól, hogy a szervezetükre ártalmas sugárzást szenvedjenek el. Az ebbe a csoportba tartozók minden, a témába vágó hírt és cikket elolvasnak és állandó feszültségben élnek amiatt, hogy esetleg mégis valamilyen káros sugárzás érhette őket.

Mint azt Christiane Pölzl, a Német Szövetségi Sugárzásvédelmi Hivatal sugárzásvédelmi és egészségügyi szakreferense elmondta: az a legfontosabb, hogy az embereket objektíven informálják a kérdésben és így pontos képet kaphassanak a rájuk leselkedő esetleges veszélyekről és eloszlassák tévhiteket is. A felmérésből kiderült az is, hogy a legtöbb felhasználó lehetségesnek tartja, hogy valamilyen káros sugárzás érheti a mobiltelefon rendszeres használatakor. Ennek ellenére az emberek 54 százalékának gyakorlatilag fogalma sincs arról, hogy milyen sugárzások is érik a szervezetét mobiltelefonálás közben és ezek közül melyek lehetnek károsak.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások