AMD procikkal készítik a Csillagok Háborúját

AMD procikkal készítik a Csillagok Háborúját

2005. április 19. 11:48, Kedd
Az AMD három évre szóló együttműködési szerződést írt alá a DreamWorks animációs stúdióval, amelynek értelmében a processzorgyártó a nagyteljesítményű chipek terén a annak elsődleges beszállítója lesz.

A két vállalat már jó ideje szoros partnerkapcsolatot épített ki: a DreamWorks Animation számos film (például a Cápamese) elkészítésénél használt AMD processzorokra épülő számítógépeket, és az AMD bejelentése szerint az animációs stúdió következő alkotása, a Madagaszkár is Opteron processzorok segítségével készül.

Klikk ide! Klikk ide!
Képek a Madagaszkár című animációs filmből - klikk a nagyobb változathoz

A mikroprocesszorok teljesítményének folyamatos növekedése az elmúlt években forradalmasította a filmipart. Az animációs stúdiók, mint a DreamWorks, jóval élethűbb, részletesebb és realisztikusabb alkotásokat készíthettek el, ráadásul a renderelési idő is jócskán lecsökkent. Az AMD állítása szerint az Opteron processzorok által nyújtott újdonságok több fontos áttöréshez vezettek, és újfajta jelenetek elkészítését tették lehetővé. Példaként említették a készülőben lévő Madagaszkár egyik jelenetét, amelyben több mint 900 állat látható egyszerre. A jelenet újdonsága a képernyőn megjelenő állatok rendkívül nagy számában rejlik, korábban ugyanis ilyen nagy tömeg megjelenése egy jelenetben nem volt lehetséges, elsősorban az állatok bundája miatt.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Képek a Csillagok háborúja harmadik részéből - klikk a nagyobb változathoz

A processzorgyártó azonban nemcsak chipeket, hanem - a Hewlett-Packard segítségével - előre összeállított szervereket is szállít az animációs stúdiónak, cserében pedig felhasználhatja a stúdió jól ismert karaktereit saját reklámjaiban. Az elmúlt hónapokban az AMD csúcskategóriás processzorai részt vettek a nemrég elkészült, és májusban debütáló Csillagok Háborúja film elkészítésében is, amely várhatóan óriási tömegeket vonz majd újra a mozikba. A Star Wars: Episode III Revenge of the Sith premierje május 19-én lesz, és az AMD minden bizonnyal büszkén hirdeti majd a film elkészítésében játszott szerepét.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások