Közeledik egymáshoz a Microsoft és a Red Hat

Közeledik egymáshoz a Microsoft és a Red Hat

2005. május 11. 17:30, Szerda
A két rivális cég vezérigazgatói egy New York-i étteremben találkoztak, és bár a megbeszélésről semmilyen információ nem szivárgott ki, a találkozó a két vállalat közeledését jelzi.

A Microsofttól a Linux-ellenes kijelentéseiről ismert Steve Ballmer, míg a Red Hat részéről Matthew Szulik vett részt a találkozón, amit egyes források szerint a szoftveróriás kezdeményezett még márciusban. A Red Hat a hír megjelenését követően azonnal tagadta annak valódiságát, a Microsoft elnöke azonban ennél nyíltabbnak mutatkozott, és kijelentette, hogy vállalata továbbra is érdekelt a nyílt forráskódú szoftverek fejlesztőivel való együttműködésben.

A nyílt forráskódú szoftverek fejlesztői között vannak páran, akik hozzánk hasonlóan kereskedelmi bevételekre pályáznak. Szívesen leülünk tárgyalni ezen cégekkel, hogy meghatározzuk közös céljainkat, és hogy mit tehetünk a vásárlók jobb kiszolgálása érdekében. Ebben, azt hiszem, semmi újdonság nincs" - jelentette ki Gates.

Érdekes egybeesés, hogy a Dell alapítója, Michael Dell éppen most szánta el magát egy nagy összegű befektetésre: az üzletember egy befektetőcégen keresztül közel 100 millió dollárt pumpál a Red Hatbe, de arról nem esett szó, hogy az összeget milyen célokra fordítják majd. Mi több, mind a Dell, mind a Red Hat szóvivője megtagadta a nyilatkozatadást, így egyelőre csak találgathatunk a hirtelen elhatározás okait illetően.

A Microsoft és a Red Hat közötti együttműködés lehetősége azért ilyen meglepő, mert a két vállalat nemcsak egyszerű rivális, hanem alapvető nézeteik is különböznek dacára annak, hogy az elmúlt években a Red Hat is növekvő mértékben támaszkodott a vállalati szférára, és e stratégia keretében fizetőssé tette saját Linux disztribúcióját.

A Microsoft ugyanakkor élesen kritizálta a Linux alapjának számító GPL licencet, és a szoftvercég vezetői nyilatkozataikban hol a Pac-Manhez, hol a rákos megbetegedésekhez hasonlították azt. Éppen ezért nemhogy az együttműködés lehetősége nem merült fel, de az is lehetségesnek látszott, hogy a Microsoft ismét komoly harcot indít a Linux ellen. A redmondi cég azonban a jelek szerint ismét a megegyezéses módszert választotta, bár azt még nem tudhatjuk, hogy mi is lehetett a találkozó valódi célja.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások