Őszre halasztották az ATI új grafikus processzorát

Őszre halasztották az ATI új grafikus processzorát

2005. május 11. 17:34, Szerda
Bár a vállalat partnereinek korábbi nyilatkozatai még májusra, illetve júniusra tették az R520 kódnevű processzor bemutatkozását, egyre valószínűbb, hogy a következő generációs chip csak az ősszel mutatkozik be.

A hír a mértékadónak egyáltalán nem nevezhető The Inquirer oldalán jelent meg, amely természetesen saját megbízható forrásokra hivatkozik, de valódiságát több tényező is alátámasztja. Ezek között a legfontosabb, hogy még mindig semmilyen konkrét információ nem áll rendelkezésünkre a processzor technikai részleteit illetően, márpedig a megjelenés előtti hetekben általában már körvonalazódik a technológia.

Arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy a vállalat a jelek szerint a Multi-VPU technológiára koncentrál, és mindent elkövet ennek érdekében, hogy ledolgozza az SLI-vel szembeni lemaradását. A hagyományos asztali megoldások piacán pedig az ATI-nak nincs félnivalója, hiszen a RADEON X850 XT Platinum Edition jelenleg a dobogó első fokán áll, és vezető pozíciója egyelőre nem forog veszélyben. A késlekedés tehát nem jelenti azt, hogy az ATI bármiféle problémákkal küszködik: a The Inquirer cikke szerint a fejlesztés jól halad, és a csúszásnak egyedül taktikai okai vannak.


Igaz, az ATI - szokásához híven - nem kommentálta a hírt, a vállalathoz közel álló források szerint a híroldal közel jár az igazsághoz, és logikus lépésnek tűnne, ha a grafikus kártya gyártó a következő generációs processzor helyett Multi-VPU technológiáját mutatná be a júniusban megrendezésre kerülő Computex kiállításon. Ennek oka az, hogy csakis egy több kártyát összekötő technológiának van esélye felvenni a versenyt az Nvidia csúcskategóriás grafikus kártyára épülő SLI megoldásaival, amely egyes vélemények szerint még a következő generációs termékekkel szemben is helytállna. Az ATI tehát csak a Muti-VPU technológia, és az ezen alapuló termékek után mutatná be az R520-at, amely az új család első tagjaként az X-sorozatot hivatott leváltani.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások