MPAA-kirohanás az új BitTorrent-verzió ellen

MPAA-kirohanás az új BitTorrent-verzió ellen

2005. május 24. 00:36, Kedd
Az Amerikai Filmipari Szövetség (MPAA) egyértelműen a BitTorrent fájlcserélő rendszert okolja a Csillagok háborúja III. részéről készült illegális másolatok nyilvánosságra kerüléséért.

Mindezt Dan Glickmann, az MPAA vezetője jelentette ki azután, hogy megjelent egy új, az úgynevezett központi tracker nélküli BiTTorrent-verzió. A filmipari szakember szerint a dolog kiváló példája a fájlcserélő hálózatok illegális működésére és az azokon mindennap megtörténő lopásokra. Glickmann éppen ezért felszólította a filmkalózokat, hogy azonnal hagyjanak fel a káros tevékenységükkel, hogy így lehessen biztosítani, hogy csak a megfelelő minőségű filmek juthassanak el a nézőkhöz világszerte. Ellenkező esetben a filmekről illegálisan másolatot készítők tevékenysége veszélybe sodorhatja a gazdasági növekedést és több ezer munkahely is veszélybe kerülhet.

Egy átlagos amerikai film elkészítési és reklámköltsége 98 millió dollárba kerül. Az amerikai mozikban azonban tízből csupán egyetlen alkotás képes ezeknek a költségeknek a megtérítésére, világviszonylatban pedig tízből csupán hat film képes betermelni az elkészítési és reklámköltségeit. Ezzel párhuzamosan azonban nem szabad arról sem megfeledkezni, hogy a filmipar az amerikai bruttó nemzeti össztermékbből összesen 626 milliárd dollárral részesedik.


Bram Cohen, a Bittorrent feltalálója

Egy átlagos BitTorrent-hálózat nagyjából 2,5 millió taggal rendelkezik. Ők azonban Glickmann szemében egész egyszerűen csak tolvajok, akik "ugyan klikkelgethetnek az interneten, de elbújni nem tudnak a hatóságok és a felelősségre vonás elől". Mivel az MPAA vezetője szerint számos lehetőség kínálkozik a filmek legális letöltésére és az interneten történő megvásárlására, ezért kijelentése szerint tűzzel-vassal irtani fogják az illegális kópiákat terjesztő és letöltő személyeket.

Szakértők ugyanakkor úgy vélik, Glickmann azért támadja ennyire keményen a fájlcserélőket és különösképpen a BitTorrentet, mert a fájlcserélő rendszer nemrég megjelent új kliensszoftverével - amely nem tartalmaz központi trackert - a filmipar egyszerűen nem tud mit kezdeni és ez aggodalommal tölti el őket. Ugyan az új szoftver nem biztosít olyan mértékű anonimitást a felhasználóknak mint a korábbi változatok, ám a központi tracker hiánya miatt a hálózat nem is támadható olyan könnyen, mint az elődei.

A tracker nélküli BitTorrent kliens letöltése

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások