Közeledik az IPv6-ra való átállás

Közeledik az IPv6-ra való átállás

2005. május 26. 21:23, Csütörtök
A jövőbeni internet a tervek szerint elsősorban egyszerűbb és biztonságosabb lesz elődjénél. Az IPv6 bevezetése már közel sem tűnik utópisztikusnak, hiszen a jelenlegi internetprotokollról az IPv6-ra való átállás már világszerte folyamatban van.

Mint azt Rod Murchison, a Juniper Networks cég termékmenedzsment igazgatója elmondta, az elmúlt tíz esztendőben kitapasztalták, hogy milyen módon, milyen technológiák bevonásával tudják még jobbá tenni az internetet. A szakember ötszáz kollégájával, főleg technikusokkal együtt jelenleg is részt vesz az IPv6 Summit nevű rendezvényen, amelyet a Virginia szövetségi állambeli Restonban tartanak. Murchison úgy véli, a váltás fő oka rendkívül egyszerű: a világháló kifejlesztésekor a szakemberek még nem számoltak ekkora adatforgalommal és közel sem akkora teherbírásúra tervezték az internetet, mint amennyi forgalmat jelenleg bonyolít. Ilyen sok felhasználóra és ennyi, a világhálóra kötött eszközre korában senki sem számított.

Az átállás Murchinson szerint zökkenőmentes és az átlag felhasználónak gyakorlatilag észrevehetetlen lesz. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy a két protokoll együttműködése problémamentes, ráadásul számos rendszer mind a két protokollal elboldogul,és így bármelyik hálózattal együtt tudnak működni, illetve képesek az adott IP-csomagokat a megfelelő hálózatra irányítani.

Az internetszolgáltatóknak ezzel szemben az átállás nagy sok pénzébe és idejébe kerül, ám mégis megéri a váltás, ugyanis például az IPv6-ra épülő hálózatokon jóval gyorsabb a hibakeresés. Emellett optimalizálttá válik az adatátvitel is, ami elsősorban az online műsorszórásban lehet előnyös.

Az amerikai cégek ugyanakkor mégsem lelkesednek az átállás miatt, az amerikai kormány azonban szeretne ezen a helyzeten változtatni és igyekszik jó példával elöl járni. Ennek értelmében az amerikai védelmi minisztérium 2008-ra teljesen át akar állni az IPv6 használatára. Hasonló tervek vannak a többi amerikai minisztériumban és hivatalban is. Mint azt Chuck Lynch, a Pentagon kérdésben illetékes technikai igazgatója elmondta, jelenleg már csak olyan új eszközöket szereznek be, amelyek támogatják az IPv6 internetprotokollt is.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások