Június végén megszűnik a Windows 2000 támogatása

Június végén megszűnik a Windows 2000 támogatása

2005. június 1. 15:07, Szerda
Néhány héten belül, egészen pontosan június 30-án lejár az egyik legstabilabb operációs rendszernek tartott Windows 2000 hivatalos terméktámogatása.

A hivatalos általános terméktámogatás lejárta érinti mind a Windows 2000 Professional, mind pedig a Windows 2000 szerver változatait. Aki azonban a továbbiakban is szeretne termék­tá­mo­gatást kapni a Windows 2000 operációs rendszerhez, az a pénzbe kerülő ún. kibővített támogatást választva hozzájuthat ehhez. Ez maximum további öt éves időtartamra, vagyis 2010-ig szól. Amennyiben a Windows XP Home és XP Professional, valamint a Windows Server 2003 operációs rendszer utódjának számító Longhorn és Longhorn Server kódnevű operációs rendszerek a tervezettnél később jelennének meg, úgy a kibővített terméktámogatás időtartama is automatikusan megnő.

Öröm az ürömben ugyanakkor, hogy a Microsoft továbbra is közzé fog tenni biztonsági javításokat és frissítéseket a Windows 2000 Professional és a szerver változatú operációs rendszerekhez. Ezek a kibővített terméktámogatás végéig ingyenesen hozzáférhetők lesznek. Ezek a javítások előreláthatóan 2007 közepéig a Windows update-funkció segítségével lesznek letölthetők, később pedig a felhasználóknak manuálisan, a Microsoft weboldaláról kell majd letölteni ezeket.

A redmondi óriáscég jelenlegi álláspontja szerint azonban nem készül 5-ös javítócsomag a Windows 2000 egyetlen változatához sem és az Internet Explorer internetes böngésző 7-es változata sem fog futni a Windows 2000 alatt. Ugyan 5-ös javítócsomagot a Microsoft nem fog kiadni, ám az amerikai vállalat tájékoztatása szerint a 4-es javítócsomag óta megjelent összes biztonsági javítás elérhető lesz egyetlen csomagban.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások