Sikeres a MacOS X, érkezik a QuickTime 7

Sikeres a MacOS X, érkezik a QuickTime 7

2005. június 8. 00:56, Szerda
Az Apple bejelentette, hogy még a héten kiszállítják a MacOS X 10.4 Tiger kétmilliomodik példányát, ezzel a szoftver kiérdemelte a minden idők legsikeresebb Apple operációs rendszere kitüntető címet.

Az évente megrendezett Worldwide Developer Conference (WWDC) szakkiállítás és konferencia megnyitóján a Steve Jobs, az Apple első embere bejelentette, hogy az új Mac számítógépekhez mellékelt példányokkal együtt már több mint 2 millió példányt értékesítettek a Mac OS X operációs rendszer legújabb 10.4 Tiger változatából. Jobs elmondta, hogy őket is meglepte a világszerte tapasztalt érdeklődés a Tiger iránt. Kiemelte, hogy a szakemberek szinte csak dicsérik az operációs rendszert, és a Microsoft és Adobe mellett több száz más fejlesztő is bejelentette már a Mac OS új változatához hangolt frissítéseit.


Steve Jobs büszkén jelentette be a 2 millió eladott példányt

A Tiger több mint 200 új funkciót kínál, ezek közé tartozik a modulárisan bővíthető Spotlight kereső, mely a felhasználók saját dokumentumaiban, címtárában és levelezésében is képes meglelni a keresett adatokat, vagy a "Műszerfal", mely gyors hozzáférést biztosít a legszükségesebb adatokhoz és számtalan célra találhatók hozzá kis kiegészítő modulok. Független fejlesztők már több mint 400 asztal-kiegészítőt, 550 automatizáló funkciót és 40 spotlight modult is bemutattak.

A MacOS X 10.4 Tiger 129, míg az öt felhasználós családi csomag, a MacOS X Tiger Family Pack 199 euróba kerül. A Tiger futtatásához legalább 256 MB memóriára és egy PowerPC G5, G4 vagy G3 típusú processzorral és Firewire porttal ellátott Macintosh számítógépre van szükség.


Míg az Apple fél tucat operációs rendszert adott ki, a Microsoft mindössze egyet

Persze a fejlesztés sem áll meg, a QuickTime médialejátszó szoftver 7-es verziója már néhány hete elérhető a MacOS X operációs rendszer alá. Azonban a Leopard mellett a Windows rendszereket támogató Qucktime 7-re is várni kell még egy darabig. Utóbbi hamarosan megjelenik, újdonságai között találjuk a 24 csatornás Surround-hangzást és a H.264-es kodekkel készült videók lejátszásának támogatását. (Ez utóbbi persze a többségnek csak álom, az ilyen kiváló minőségű filmek lejátszásához a cég honlapján ajánlott követelményként 2 GHz-es PowerMac G5 szerepel - duálban).

Platform Felbontás és fps Igényelt sáv
Mobiltartalom 176x144, 10-24 fps 50-60 kbps
Internet/Standard Definition 640x480, 24 fps 1-2 Mbps
High Definition 1280x720, 24p 5-6 Mbps
Full High Definition 1920x1080, 24p 7-8 Mbps

Az újdonságok közé tartozik, hogy anélkül lehet majd megváltoztatni a program ablakának méretét, hogy az éppen lejátszott videó emiatt megakadna. A felhasználók kedvük szerint állíthatják majd be a lejátszási sebességet, és a QuickTime 7 képes lesz az online sugárzott multimédiás tartalmak vételére, illetve az ilyen kapcsolatok megszakadása esetén az internetre és a szerverhez való újracsatlakozásra is. A bétaverzió már letölthető, a szoftver végleges változata előreláthatólag nyáron fog megjelenni.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások