Elfogták a legkeresettebb hackert

Elfogták a legkeresettebb hackert

2005. június 8. 15:53, Szerda
A brit rendőrség által Londonban elfogott 39 éves számítógépes szakértőt az amerikai hatóságok a világ legveszélyesebb katonai hackerének tartják.

Gary McKinnon a vád szerint többször is behatolt az Egyesült Államok Nemzeti Légi és Űrrepülési Hivatalának vagyis a NASA, illetve az amerikai fegyveres erők számítógépes rendszereibe. Már 2002-ben egy államügyész minden idők legnagyobb katonai hackerének nevezte a 39 éves brit férfi tevékenységét. A számítógépes szakértőt hosszú évek kitartó nyomozása után kedden este tartóztatták le a brit fővárosban.

A Scotland Yard egyik szóvivője megerősítette, hogy a Londontól északra fekvő Wood Greenből származó gyanúsítottat jelenleg egy rendőrőrsön tartják fogva. A férfi korábban rendszergazdaként dolgozott, egy ideje azonban munkanélküliként tengette az életét. Az Egyesült Államoknak való kiadási procedúra ma kezdődött meg Nagy-Britanniában. A vádirat szerint a gyanúsított 2001-ben és 2002-ben az Egyesült Államok Hadseregének, a NASA-nak és az amerikai védelmi minisztériumnak, vagyis a Pentagonnak összesen 53 számítógépébe hatolt be engedély nélkül. Az amerikai kormány szerint a cselekedeteivel okozott kár összege meghaladja az egymillió dollárt.

Az amerikai igazságügyi szervek 2002-ben 8 pontban foglalták össze a férfi ellen felhozott vádakat. A hacker összesen 14 államban követett el bűncselekményeket, többek között behatolt a Virginia szövetségi államban lévő Fort Myerben a hadsereg egyik számítógépébe és ott adminisztrátori jogokat szerzett, majd törölt 1300 azonosítót. Azonban ez még nem volt elég, mert fontos rendszeradatokat is eltávolított, ellopott jelszavakat és előkészítette a terepet ahhoz, hogy később még több számítógépbe törhessen be. Gary McKinnon egy New Jerseyben lévő katonai támaszpontról összesen 950 jelszót lopott el. Mivel az eset közvetlenül a New Yorkot ért terrortámadások után történt, az amerikai fegyveres erőknek az egész számítógépes rendszert egy hétre le kellett kapcsolniuk.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások