Indul a HD DVD-R-lemezek sorozatgyártása

Indul a HD DVD-R-lemezek sorozatgyártása

2005. június 9. 00:57, Csütörtök
Újabb fordulóhoz érkezett a DVD örökségéért harcoló következő generációs szabványok közötti küzdelem, ezúttal a Toshiba jóvoltából, amely beszámolt a HD DVD-R-lemezek sorozatgyártásának beindulásáról.

A japán óriásvég a mai napon közleményben jelentette be, hogy sikerrel zárult a sorozatgyártáshoz szükséges technológia tesztelése, és az új 15 GB-os lemezek első példányai - az első HD DVD meghajtókkal együtt - 2006-ban kereskedelmi forgalomba kerülhetnek. A sajtóanyag szerint japán két vezető optikai lemez gyártója, a Hitachi Maxell és a Mitsubishi Kagaku Media/Verbatim külön-külön tesztelésnek vetették alá az új technológiát, és pozitívan értékelték azt, ezzel gyakorlatilag zöld utat adtak a sorozatgyártás beindításának.


"Erőink egyesítésével, illetve egy új megoldásnak köszönhetően beigazolódott, hogy beindíthatjuk a sorozatgyártást. Erre a jelenleg használt gyártósorok alkalmazásával kerül majd sor, és igyekszünk kellő módon felkészülni a HD DVD-meghajtók fogadására, illetve a piaci igények kielégítésére" - jelentette ki Norio Ota, a Hitachi Maxell fejlesztési részlegének igazgatója.


Amint az a nyilatkozatból kiderül, a Toshiba és partnerei által kidolgozott technológia előnye, hogy az új lemezek a jelenlegi gyártósorokon készülhetnek, így a gyártók jelentős összeget és időt takarítanak meg. Ez a megtakarítás minden bizonnyal az árakon is tükröződik majd. Ugyan a HD DVD-R lemezek kapacitása hagy maga után némi kívánnivalót, de jelzésértékű, hogy a Toshiba éppen most, nem sokkal saját új fejlesztéseinek bemutatása, illetve a Sonyval folytatott tárgyalások újbóli megindulása után jelentette be az áttörést.


Kétségtelen ugyanakkor, hogy a két formátumot övező felfordulásban már nemigen lehet megjósolni a valószínű végkimenetelt, és legfeljebb találgathatunk a Toshiba valódi szándékait illetően. Az biztos, hogy ezt a kettős játékot már nem sokáig folytathatják, mert lassan, de biztosan közeledünk a 2006-os év felé, amikor pedig már mindkét gyártónak felkészülve kell várnia a Sony Playstation 3 és a következő generációs lemezeket kezelő lejátszók megjelenését.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások