Megingathatatlan a Windows 2000 pozíciója

Megingathatatlan a Windows 2000 pozíciója

2005. június 16. 01:44, Csütörtök
Úgy tűnik egyelőre hiábavaló a Microsoftnak az a próbálkozása, hogy a vállalatokat a Windows 2000-ről újabb operációs rendszerekre való váltásra késztesse, mivel a cégek semmilyen okot nem látnak az XP-re váltásra.

Az AssetMetrix piackutató cég friss tanulmánya szerint 2005 első negyedévében a céges számítógépek 48 százalékán futott Windows 2000. Ez ugyan a 2003 utolsó negyedévében regisztrált értéknél, vagyis 52 százaléknál alacsonyabb, ám még mindig nagyobb annál, ahány vállalat számítógépen jelenleg a Windows XP operációs rendszer változatai futnak. A társaság adatai szerint ugyanis az idei év első három hónapjában a Windows XP különböző verzióit a vállalati számítógépek 38 százalékán alkalmazták.


Túl jó lett
Mint azt Steve O'Halloran, az AssetMetrix termékkereskedelmi igazgatóhelyettese a tanulmány eredményét összegezve elmondta, hiába a Microsoft Windows XP-népszerűsítő kampánya, a cégek még mindig előszeretettel használják a Windows 2000 operációs rendszert. A legtöbb vállalatnál ennek az az oka, hogy megszokták a 2000-et, elégedettek vele és semmilyen okát nem látják annak, hogy leváltsák a Windows XP-re.

Mindez azonban hosszú távon azt jelentheti, hogy feleslegessé válnak a Microsoft által az új operációs rendszerek és irodai szoftvercsomagok fejlesztésébe ölt dollármilliárdok.

A helyzet igazán akkor lesz érdekes, amikor idén június végétől a redmondi cég megszünteti a Windows 2000 hivatalos terméktámogatását. Kérdéses hány vállalat rendeli meg majd plusz költségen az extra segítséget - amely 2010-ig érvényes -, és hány cég fog mégis Windows XP-re váltani? O'Halloran szerint a képlet egyszerű: a Microsoft a Windows 2000 sikerének csapdájába esett.

A Windows XP vállalati piacon eddig elért eredményeit azoknak a számítógépeknek lecserélésének köszönhette, amelyeken valamilyen régebbi, nem annyira stabil operációs rendszer futott, például Windows 95, Windows 98 vagy Windows Millennium. 2003 végén még a céges gépek 23 százalékán futottak ilyen régebbi rendszerek, napjainkban ez az arány már csak öt százalék. Windows NT pedig jelenleg a céges számítógépek tíz százalékán található. Ugyanakkor az sem biztos, hogy 2007-től a cégek szerint megéri-e majd átváltani a Longhornra.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások