GeForce 7800: masszív teljesítmény, tűrhető fogyasztás

GeForce 7800: masszív teljesítmény, tűrhető fogyasztás

2005. június 23. 12:07, Csütörtök
Az Nvidia bemutatta következő generációs grafikus chipjét, amely máris kapható egyes külföldi üzletekben. Az első tesztek tanúsága szerint a G70 kiemelkedő teljesítményt nyújt elfogadható fogyasztás mellett.

Az Nvidia hivatalos közleményben adta hírül a chip megjelenését, amelyben a piacra kerülő kártyák legerősebb változatát, a GeForce 7800 GTX előnyeit ismertetik. "Több mint 300 millió tranzisztorával a GeForce 7800 GTX GPU a legösszetettebb és legfejlettebb grafikus processzor, amelyet valaha kifejlesztettek. Ezen új grafikus architektúra révén a játékfejlesztők valóra válthatják álmaikat, és grafikai minőségben akár a filmekkel is felvehetik a versenyt" - adott hangot elégedettségének Ujesh Desai, a GeForce chipek fejlesztését végző részleg igazgatója.

A közlemény szerint a GeForce 7800 GTX egymagában kétszeres teljesítményt nyújt az SLI-ben párba kötött GeForce 6800 Ultra kártyákhoz képest, miközben fogyasztása jóval kedvezőbb elődjénél. Ehhez járul a legújabb, 75-ös verziószámot viselő ForceWare meghajtó, amely a vállalat állítása szerint jelentős mértékben javítja az SLI megoldások teljesítményét, és kibővíti a korábban elérhető funkciókat, nagyobb szabadságot biztosítva a felhasználóknak. A technikai részleteket illetően - a korábbi híreszteléseknek köszönhetően - nem ér bennünket meglepetés: a grafikus chip 430 MHz-en fut, 24 pixel futószalagot és 8 vertex egységet foglal magában, és munkájában 1200 MHz-es GDDR3 memóriára támaszkodik.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Az Nvidia láthatólag mindent megtesz a siker érdekében, ugyanis a szerencsések már a bemutatkozás napján megvásárolhatták az új kártyákat, ami elsősorban a partnercégek gyorsaságánák - és a megfelelő időzítésnek - köszönhető. "Eddig nem volt arra példa, hogy a bemutató napján ilyen jelentős mennyiségben elérhető legyen egy új fejlesztés. Ez a siker legalább olyan átütő, mint a GeForce 7800 teljesítménye a játékok terén" - jelentette ki Jeff Fisher, az Nvidia értékesítési részlegének alelnöke egy párhuzamos közleményben.

A kártya jelentőségét mutatja, hogy az ASUS azonnal törölte a kétprocesszoros GeForce 6800 GT és Ultra kártyák projektjét, és helyette EN7800GTX néven az új fejlesztést dobja piacra. Az első tesztek alapján a kártya valóban brutális teljesítményt nyújt, bár - ahogy azt megszokhattuk - a sajtóanyagban szereplő arányok kissé eltúlzottak.


A Beyond3D - amely az elsők között tesztelte le az új kártyát - részletesen tárgyalja az architektúra újdonságait, és megállapítja, hogy az Nvidia mérnökeinek valóban sikerült elviselhető szinten tartaniuk a fogyasztást, sőt, a GeForce 7800 GTX valamivel kevesebbet fogyaszt elődjénél. A kártya a vállalat állításának megfelelően a tesztek nagy részében szépen maga mögött hagyja a GeForce 6800 Ultrát, bár a közleményben emlegetett 2,3-szeres különbség csak extrém esetekben vehető észre. A játékoknál vegyes képet kapunk: a Far Cry esetében csak az anizotropikus szűrés, illetve a HDR rendelerés bekapcsolásakor veszünk észre jelentős különbséget, míg például a Splinter Cell alapesetben is meglehetősen nagy eltérést mutat.


Összegzésként elmondható, hogy a GeForce 7800 némileg alacsonyabb fogyasztás mellett kiváló teljesítményt nyújt, igaz, ára még jó ideig a csillagos egekben lesz. A kártya ugyanis jelenleg 600 dollár, azaz 120 ezer forint körüli áron kapható, de itthon minden bizonnyal ennél drágábban juthatunk hozzá.

Néhány külföldi hardveroldal tesztje:
  • AnandTech
  • ExtremeTech
  • Tom's Hardware
  • GameSpot
  • IGN
  • HardwareZone
  • Tbreak.com

    Kapcsolódó linkek

  • Listázás a fórumban 
    Adatvédelmi beállítások