Beperelte az Intelt az AMD

Beperelte az Intelt az AMD

2005. június 28. 17:16, Kedd
A piaci versenyre vonatkozó jogszabályok megsértésével vádolja konkurensét az Advanced Micro Devices. A beadványt tegnap nyújtotta be a cég a delaware-i szövetségi bíróságon.

A dokumentumban az AMD azzal vádolta meg az Intelt, hogy az illegális módszereket alkalmaz azért, hogy így érje el, a vásárlók ne AMD termékeket vásároljanak, és a világ legnagyobb processzorgyártója ráadásul még illegális javadalmazásokat is fizet különböző cégeknek - állítja az AMD. Az AMD szerint az Intel törvénytelen módszerekkel kényszerítette a számítógépgyártókat és -forgalmazókat, így érte el és tartja fenn monopolhelyzetét. A beadványban a társaság összesen 38 ilyen megzsarolt céget nevez meg.

A cég jogászai a 48 oldalas dokumentumban főleg az Intel ellen Japánban folytatott hasonló versenypiaci eljárás tényeit említik meg példaként. A Felkelő Nap országában az Intel korábban komoly figyelmeztetést kapott a helyi Kereskedelmi Bizottságtól. A testület ugyanis kiderítette, hogy az országban - az Európai Unióhoz hasonlóan - az Intel jelentős árengedményt ígért azoknak a cégeknek, amelyek az ő termékeit vásárolják meg az AMD és a Transmeta processzorai helyett, illetve nem alkalmaznak ilyen CPU-kat az ő termékei mellett.

Hector Ruiz, az AMD elnöke bizakodó a per végkimenetelét tekintve és a vezetőt a perben az Intel több ügyfele és partnercége is a támogatásáról biztosította. Az eljárás egyedülálló lesz abban a tekintetben, hogy a bíróság meg fogja vizsgálni az Intel által kilenc nagy és tizenhét kisebb számítógépgyártó és -forgalmazó céggel kötött titkos megállapodásokat is. A vállalatok között van a Dell, az IBM, a Hewlett-Packard, a Sony, a Toshiba és a Gateway is. Az AMD ezenkívül betekintést akar nyerni az Intel és az ügyfelei közötti levelezésekbe is, hogy így derüljön fény a szerződésekben nem rögzített különmegállapodásokra is.

Tom Beerman, az Intel szóvivője elmondta, hogy ugyan még nem kapták meg a beadványt, de a munkájukat mindig tisztességes módon és a hatályos törvényeket betartva végezték. Közlése szerint a cégnél a PC-gyártókkal és -forgalmazókkal kötött különmegállapodásokból soha nem csináltak titkot és ezeket soha nem titkolták el senki előtt sem. Mindenesetre az biztos, hogy a per, amennyiben az AMD nyer, alapvetően megváltoztathatja a számítógéppiacot.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások