Általános kudarc a Media Player nélküli Windows

Általános kudarc a Media Player nélküli Windows

2005. június 30. 00:34, Csütörtök
Úgy tűnik, hiába tett eleget ebben a pontban az Európai Unió kívánságának a Microsoft, senkinek sem kell a módosított Windows XP.

Mint ismeretes, tavaly március óta tart az Európai Bizottság, illetve az Európai Unió és a redmondi óriáscég közötti vita. Az EB és az EU tisztességtelen versenypiaci magatartással vádolta meg az amerikai vállalatot és az Európai Bizottság később több büntetést is kiszabott a cégre. Ezek egyike volt, hogy készítse el a többször is kifogásolt és támadott Media Player médialejátszó szoftver nélküli Windows XP Home és Professional operációs rendszereket, ugyanis a testület indoklása szerint az amerikai cég a beépített Media Playernek köszönhetően gyakorlatilag monopolhelyzetbe került a médialejátszó szoftverek piacán.

A redmondi szoftveróriás eleget tett az EB ezen követelésének és nemrég hivatalosan is piacra dobta a módosított, immár a Media Playert nem tartalmazó Windows XP N operációs rendszert. Az N betű jelentése: Not with Media Player.


A számítógépgyártók és a számítástechnikai kereskedők azonban köszönik, nem kérnek az új operációs rendszer-változatból. Hiába kapható a Windows XP N hasonló áron, mint a hagyományos, nem módosított társai és hiába van belőle angol, német, francia, olasz és spanyol nyelvű verzió is, az új szoftver mégsem kelendő. Hamarosan pedig a tervek szerint további tíz európai nyelven is elérhető lesz a Windows XP N, amelynél már a felhasználó döntheti el, hogy a Media Playert, a Real Playert, a QuickTime nevű szoftvert vagy más alternatív médialejátszó szoftvert fog használni.

Úgy tűnik tehát, értelmetlen volt az új változat megjelentetése, a névváltoztatás, hiszen az érdeklődés és az igény iránta minimális. Ellenben a Microsoftnak az egész procedúra - a Windows XP Home és a Windows XP Professional operációs rendszer módosítása és az új változat piacra dobása - nem kevés pénzébe került.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások