Kína már a szakképzett munkerőnek is kihívást támaszt

Kína már a szakképzett munkerőnek is kihívást támaszt

2005. július 11. 13:11, Hétfő
A vállalati szakemberek megállapításai szerint Kína már messze nem csak az olcsó munkaerő forrása a nyugati cégek számára.

Európában többet kell dolgozni, rugalmasabbá kell tenni a munkaügyi törvényeket és bátorítani kell az innovációt, hogy a kínai vállalatok által támasztott verseny miatt ne vesszenek el tömegesen munkahelyek - szögezték le vállalatvezetők a franciaországi Aix-en-Provence-ban tartott hét végi tanácskozásukon. Mára a kínai cégek komoly versenytársat jelentenek nekik a magasabb szakképzettséget igénylő termékek tömeges előállításával.

A kínai munkaerő nagy előnye, hogy rugalmas, ott senki nem követeli a 35 órás munkahetet, "ők dolgozni, és keresni akarnak" - érvelt James Nicol, a brit Tomkins gépipari cég vezérigazgatója. A kínai munkaerő olcsóbb, mint az európai, amerikai, vagy akár a mexikói, de már nemcsak ez a vállalatok döntő szempontja. A kínaiak készek az új szaktudás elsajátítására, s ezért képesek a nagyobb szakmai ismereteket kívánó munkafolyamatok elvégzésére is. Nicol szerint a megoldás az innováció, s e tekintetben Európában jelentős tartalékok vannak, a munkaügyi szabályozás rugalmatlansága miatt azonban a gyártásban nem tud érvényesülni ez az előny.

Hank McKinnell, a világ legnagyobb gyógyszergyárának, a Pfizernek a vezérigazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy az európai gyógyszeripar valamikor élen járt az innovációban, s nem ülhet a babérjain. A 60-as években úgy tekintettek Európára, mint a világ "gyógyszeres fiókjára", de manapság ez az előnye eltűnőben van. Megfogalmazása szerint nem az Európai Unió alkotmányáról kell vitatkozni, hanem az embereket vissza kell vezetni a munka világába. Ehhez ösztönzőkre, innovációra, rugalmas munkaügyi törvényekre van szükség.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások