Bolygón kívüli NASA-akciókat emleget egy hacker

Bolygón kívüli NASA-akciókat emleget egy hacker

2005. július 11. 20:03, Hétfő
A NASA és egyéb amerikai ügynökségek számítógépes adatbázisait feltörő hacker hosszú idő után ismét nyilatkozott, és egyből tudományos és kevésbé tudományos-fantasztikus filmekből ismerős vádakkal illette az űrhivatalt.

Gary McKinnon még 2000 novemberében, illetve a rá következő évben hatolt be az Egyesült Államok Nemzeti Légi és Űrrepülési Hivatalának, a NASA rendszerébe és egyéb számítógépes adatbázisokba, és tettével már 2002-ben kiérdemelte a minden idők legnagyobb katonai hackerének járó titulust. Az amerikai igazságügyi szervek akkor nyolc pontban foglalták össze a férfi ellen felhozott vádakat, aki a vádirat szerint összesen 14 államban követett el bűncselekményeket - azóta a vádpontok száma húszra nőtt.

Behatolt a Virginia szövetségi államban lévő Fort Myer egyik számítógépébe, majd - állítása szerint véletlenül - törölt 1300 azonosítót. Nem sokkal később - röviddel a szeptember 11-i terrortámadást követően - egy New Jerseyben lévő katonai támaszpontról összesen 950 jelszót lopott el, ami az egész rendszer egyhetes leállását eredményezte.

A 39 éves programozó a The Guardian napilapnak adott nyilatkozatában első ízben számolt be indítékairól, illetve a jogtalan behatolások alatt szerzett információkról. Ebben McKinnon nem kevesebbet állít, minthogy a NASA titkos akciókat folytat a Földön kívül, és teljes nyilvántartást vezet a bolygón kívül tevékenykedő űrpilótákról, illetve az egyes űrflották között végrehajtott hajócserékről. A kissé hihetetlen történet részleteit azonban már nem tudta megosztani, mert elmondása szerint akkoriban gyakran élt kábítószerekkel, amelyek nem hatottak jótékonyan a memóriájára.

A brit napilap azonban az űrsztorin kívül egyéb érdekes információkról is beszámolt. McKinnon állítása szerint tevékenysége alatt soha nem volt egyedül, és szinte a nap huszonnégy órájában tudomása volt a katonai rendszerekben párhuzamosan "dolgozó" hasonló szándékú német, olasz, dán, török, vagy éppen thaiföldi programozókról. Megjegyezte, hogy néhány adatbázis meglehetősen könnyű falatnak bizonyult, mivel a rendszeradminisztrátorok szinte sehol nem használtak jelszavakat, így a legtöbb hacker a külső védelem áttörése után szabadon garázdálkodhatott.

Véleménye szerint elfogásához nagyfokú hanyagsága és nemtőrödömsége vezetett. Egyes szoftverek letöltéséhez saját e-mail címét használta, míg az interneten olykor hosszasan elbeszélgetett azon személyekkel, akiknek rendszerébe nem sokkal azt megelőzően hatolt be. A szókimondó McKinnon - akire hazájában semmilyen vádat nem róttak ki - leginkább hátsó fertályát félti a börtöntől. Erre minden alapja meg is van, hiszen - amennyiben az amerikai bíróság bűnösnek találja - összesen 70 év börtönt is kaphat.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások