Batman: Kezdődik! - Bőregér jött, látott és győzött

Batman: Kezdődik! - Bőregér jött, látott és győzött

2005. július 14. 00:21, Csütörtök
Ötödjére is vásznon Batman. A negyedik színész ölti fel magára a jelmezt, a harmadik rendező rendezi a hét kettes számú szuperfilmjét.

A kettes számú szuperfilm státuszt csakis azért érdemli ki Batman legújabb kalandja, mert a bulvárlapok által már jó régen beharangozott Mr. és Mrs. Smitht is ezen a héten mutatja be forgalmazója, no de arról majd holnap. Hogy milyen lett a legújabb Denevérember-történet? Röviden: jó. Hosszabban? Ami legelőször feltűnik a Batman: Kezdődik!-et nézve, hogy érdekes, de érthető módon a forgatókönyv elfelejti az eddig leforgatott filmeket. Végre olyan Batman-univerzumban vagyunk, ahol nem Joker öli meg Bruce Wayne szüleit hanem az, aki a képregényben is tette, szóval ahogy a cím is utal rá, egyfajta Batman-reboot részesei lehetünk.

Szerencsére a képregény sötét tónusát is sikerült megragadni, az olykor valóban félelmetes Gotham City pedig végre nem egy Tim Burton-ös gótikus képet fest, hanem realistább árnyalatot kapott. Ez jórészt Christopher Nolan (Memento, Álmatlanság) rendező érdeme. Ismét bebizonyította, hogy egy populáris képregényből is lehet igényes filmet készíteni, amely igényesség ezúttal még a közönség tetszésével is együtt jár, csak nem feltétlenül nagy filmjeiről híres direktort kell szerződtetni, hanem olyat, aki eddigi munkáit is a belső, és nem a külső értékek szem előtt tartásával készítette.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A történetet egyrészt nem érdemes nagyon ellőni, másrészt pár tollvonással (vagyis leütéssel) vázolható. Az ifjú Bruce Wayne milliárdos szülei meghalnak, az ifjú Bruce Wayne megnő és többé már nem ifjú, majd Bruce Wayne denevérjelmezt húz magára és elintéz pár rosszfiút, akik valamiért ismét csak körmönfont módokon Gotham City lakosainak elpusztítására gyúrtak rá. Persze az út, amíg Bruce Wayne-ből Batman válik elég rögös és szép havas tájakon át vezet, szóval a Pókemberhez hasonlóan fel lehet készülni, hogy egy ideig a főhős gyerekkorában fogunk időzni.

Képregényfilmeknél alapkérdés, hogy mennyire sikerül megvalósítani a főgonoszok alakját. Joker, Penguin, Riddler, Harvey Two-Face, Poison Ivy és Mr. Freeze után ezúttal újabb két, nyugodtan klasszikusnak nevezhető Batman-enemy kerül terítékre: Ra's Al Ghul (az Oscarra jelölt Ken Watanabe, az Utolsó szamurájból) és Scarecrow, vagyis a Madárijesztő (a baromira ír és hihetetlenül tenyérbemászó Cillian Murphy). Természetesen az alaptörvény rájuk is vonatkozik, hiszen ők is gonoszabbak és veszélyesebbek minden eddigi gonosztevőnél, mint ahogy abban is biztosak lehetünk, hogy a siker folyományaként már előkészületben lévő folytatásban még nehezebb ellenfelekkel kell majd bőregér pajtásnak megküzdenie.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Történeti fronton nem nagyon érheti szó a ház elejét, hiszen leginkább a Frank Miller (Sin City, ugyebár) által szövegezett Batman-részekre épül a film, melyet David Goyer képregény szakos (Holló, Blade, Flash, Ghost Rider) író-filmrendező öntött szkript formába. Szereplői fronton pedig pláne nincs szégyenkeznivaló, hisz amellett, hogy Christian Bale ismét csak bebizonyítja, hogy mindenféle karaktert el tud játszani (gyilkos az Amerikai Pszichóban, paranoiás csontkollekció a Gépészben, a többi színész is eléggé ott van a szeren. Kivétel ez alól eljövendő Mrs. Tom Cruise alias Katie Holmes, aki még a Dawson és a haverok sorozat forgatása alatt elsajátított félmosolyát (ajkam jobbra húzom és aranyosan, olykor szigorúan nézek) sajnos határozott rendezői instrukciók ellenére sem tudta levetni magáról.

Sebaj, kárpótolhat minket az új Alfred inas, aki ezúttal az évek múltával egyre jobban beérő Michael Caine személyében csepeg az iróniától és az alázattól, olykor persze a rosszallástól is. De nem kell szégyenkeznie Morgan Freemannek sem, aki kimerítő Világok Harca-beli szerepvállalása után megint egyfajta mentort, amolyan Gotham City-beli Q-t (James Bond. Valaki?) alakít. Mentor fronton persze meg kell küzdenie az ugyancsak remek Liam Neesonnal is, akit sikerült szinte távolkeleti szerzetessé maszkírozni, amire a szakállszerkezete csak még jobban rájátszik.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Gary Oldman pedig végre pezsgőt nyithat annak örömére, hogy ezúttal nem az elmeháborodott, csak monológokban beszélő rosszfiú szerepére hívták meg, hanem igazi lepukkant rendőrfőnök-kezdeményt alakíthat. A távolról sem futottak még kategóriában persze vétek lenne kihagyni Rutger Hauert, akit úgy tűnik ismét felfedezett a mozifilm (ld. Sin City), és ha így megy tovább pár év múlva egy nyomorék festő vagy egy skizofrén manikűrös szerepéért biztosan Oscarra fogják jelölni.

Ja, hogy a film. Az bizony majdnem minden szempontból kifogástalan, legalább is a műfaj határain belül. Az elképzelés működik (és nem is unalmas), miszerint a nulláról építik fel a Denevérembert, bőven elidőzve Batman előtörténetével és motivációinak megalapozásával. Sikerült megteremteni egy közel sem tökéletes embert, aki frusztrációit kiéli azzal, hogy olykor fekete bőrnacit húz magára. El lehet nyugodtan felejteni a harsány és akcióktól hemzsegő képregény-feldolgozásokat, de persze művészi fronton a Sin City sincsen veszélyben, de a lényeget nagyszerűen ragadja meg a Batman: Kezdődik.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A képregény világ végre valahára nem mesevilág, színes ruhákban szökellő és röhögő Jim Carrey-vel, hanem igenis egy romlással és pusztulással átitatott komor hely, ahol egy hovatovább antihős próbál szembeszállni a mocsokkal. A csihi-puhi, dirr-durr, "oda-vissza végigmegyek a női szereplőkön"-filmek rajongói súlyos csalódástól kímélhetik meg magukat, ha a mozi helyett inkább újra kikölcsönzik a tékából a Batman és Robin-t, mivel ebben a filmben majd egy óra eltelik míg a főhős jelmezt ölt és nekimegy a rosszfiúknak egy akciódús jelenetben.

Ja, és a legfontosabb. Aki végignézi a filmet végre valahára megértheti, hogy miért is kapta a film ezt a furcsa angol címet, amelyet csak ilyen esetlen módon lehetett lefordítani magyarra.

Magyar feliratos filmelőzetes letöltése

Klikk ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz
Batman - Kezdődik! (Batman Begins)
feliratos amerikai akcióthriller, 134 perc, 2005

Rendező: Christopher Nolan
Forgatókönyvíró: Bob Kane, David S. Goyer
Operatőr: Wally Pfister
Jelmeztervező: Lindy Hemming
Zene: James Newton Howard, Hans Zimmer
Producer: Larry J. Franco, Charles Roven, Emma Thomas
Látványtervező: Nathan Crowley
Vágó: Lee Smith

Christian Bale (Bruce Wayne/Batman)
Michael Caine (Alfred Pennyworth)
Liam Neeson (Henri Ducard)
Morgan Freeman (Lucius Fox)
Katie Holmes (Rachel Dawes)
Gary Oldman (James Gordon)
Ken Watanabe (Ra's Al Ghul)
Cillian Murphy (Dr. Jonathan Crane)
Rutger Hauer (Earle)
Gus Lewis (a 8 éves Bruce Wayne)


Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások