Csúszik a nemzetközi domain nevek elfogadása

Csúszik a nemzetközi domain nevek elfogadása

2005. július 17. 18:18, Vasárnap
A szakemberek biztonsági problémákra hivatkozva halasztanák el a nemzetközi domain nevek bevezetését, és jelenleg a potenciális veszélyek kiküszöbölését tartják elsődleges kérdésnek.

A Yahoo News beszámolója szerint az internetes domain rendszert felügyelő Internet Corporation for Assigned Names and Number (ICANN) Luxemburgban tartott ülésén Vint Cerf, a szervezet igazgatója az ékezetes domain nevekben rejlő biztonsági problémákra hívta fel a figyelmet, és hangsúlyozta, hogy a nemzetközi nevek elfogadása előtt ki kell szűrni az alkalmazható karakterkészleteket.

A Domain Name System, vagyis a tartománynevek hivatalosan elfogadott rendszere ugyanis jelenleg összesen 37 karaktert támogat: a latin ABC betűit [a-z], tíz számjegyet [0-9], és a kötőjelet [-]. Igaz, az elmúlt években számos kezdeményezés indult a rendszer kibővítésére, és 2003 végén többek között Magyarországon is lehetővé vált az ékezes domainek bejegyzése. Ez azonban meglehetősen korlátozott, hiszen - amint arról a domain.hu weboldalon olvashatunk - egyelőre csak a .hu felső szintű domain alatt nyílik lehetőség a magyar ékezetes domain nevek regisztrációjára, és a más nyelvekhez tartozó (pl. francia, cirill, kínai stb.) betűkészletekből nem lehet válogatni. Szintén probléma, hogy jelenleg nem mindegyik böngésző támogatja az ékezetes domain neveket - a Microsoft is az Internet Explorer 7 egyik újdonságaként említette a technológiát.

Végleges megoldást az úgynevezett Unicode rendszer nyújt majd, de ennek elfogadása még várat magára. Ez a késlekedés megalapozottnak tekinthető, hiszen a szervezet legfrissebb jelentése is megállapítja, hogy a szakembereknek számos biztonsági kérdésre kell még választ találniuk. Ezen témák közé tartozik a nemzetköziesített domain nevek rendszere (Internationalized Domain Names, IDN), amely a különböző ABC-k egyidejű alkalmazása miatt támadható. Egészen pontosan a kinézetre egymásra hasonlító, de más-más kóddal jelölt betűkről van szó, amelyek felcserélével az internetes csalók újabb lehetőséghez jutnak.

A jelentéshez mellékelték az új rendszerben engedélyezhető összes karakterkészlet listáját , de nyilvánvaló, hogy a tervezet elfogadása hosszú időt vesz majd igénybe, és a hivatalos nemzetközi rendszer egyelőre nem valósul meg.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások