Canon PowerShot A520 ismertető

Canon PowerShot A520 ismertető

2005. július 21. 12:59, Csütörtök
Klikk ide! Felbontás: 4 megapixel (2272x1704)
Optikai zoom: 4x (35-140mm)
Videó rögzítés: 640 x 480, 15 képkocka/másodperc, max. 30 másodperc
LCD kijelző: 1,8", 115 000 pixel
Memóriakártya: SD/MMC
Energiaellátás: 2db AA
A méltán népszerű PowerShot termékcsalád az év elején két új taggal bővült, a 3 megapixeles A510 és a 4 megapixeles A520 személyében. Az új modellek mérete kisebb lett, fogyasztásuk jelentősen csökkent, optikájuk fejlődött (a zoomtartomány 4x-esre nőtt). A következőkben az A520-as gépet ismertetjük.

Design/ergonómia

A gép fogása az egész kellemesre sikerült markolatnak köszönhetően kategórián belül a jobbak közé tartozik. A zoom kar és az exponáló gomb jó helyre került, minden helyzetben kényelmesen elérhetők. A meglehetősen nagy vakut az objektívhez kissé közel, a vázba építették, de meglepő módon a vörös szem effektust mégis kiválóan redukálja. A gép LCD kijelzője méretét tekintve nem túl korszerű, a mindössze 1,8"-os képátlójával legtöbb versenytársától elmarad azonban felbontásban a jobbak közé sorolható (115 000 pixel). Kicsomagolás után az LCD-n egy védőfóliát találunk, ami bár megóvja a kijelzőt a karcolásoktól, de használatát teljességgel lehetetlenné teszi, ugyanis fényáteresztő képessége enyhén szólva gyenge.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Az átnézeti kereső majdnem pontosan az objektív fölött helyezkedik el, és az elődökhöz hasonlóan szintén csak a látómező kb. 80%-át fogja be. Az üzemmód tárcsa és a menü kezelőgombjai megfelelő méretűek, kényelmesen kezelhetők, billentésük határozott így nem áll fenn annak a veszélye, hogy más történik mint amit szeretnénk. Az SD kártya, illetve a két AA méretű akkumulátor külön rekeszekben kapott helyet. Találhatunk a vázon egy közepesen erős AF segédlámpát is, ami pirosan világít, és így rossz fényviszonyok között segít beállítani a gépnek az élességet. A gép minden apró részletében igényességet és átgondolt tervezést sugároz.

Kezelés/használat

A fényképező kezelése egyértelmű, annak se nagyon kell a leírást böngésznie aki először fog a kezében digitális gépet - ez többek között a magyar nyelvű menünek is köszönhető. A bekapcsolás egész gyors, kb. 2 másodperc alatt üzemkész a gép. A mód tárcsa igazi profi fényképezőgép látszatát kelti, szinte ugyanazok a programmódok találhatók meg rajta mint egy profi tükörreflexes fényképezőn, tehát az automata módon és a szokásos motívumprogramokon (portré, tájkép, éjszakai, sport, lassú záridő, további 8 program) kívül találhatunk rajta P (félautomata), Tv (rekeszautomatika), A (időautomatika), M (teljesen manuális), illetve mozgókép és panoráma funkciókat.

A gép manuális módban teljes szabadságot biztosít a fotózáshoz, pár más gyártó gépeinél tapasztaltakkal ellentétben nem korlátoz minket semmiben. Állíthatunk 4 féle ISO érzékenységet, 3-féle fénymérési módot, 6+1 fehéregyensúlyt (saját beállítás is lehetséges), késleltetett, illetve sorozatlövő módot, ami majdnem 2 képet jelent másodpercenként és ez egész jó sebességnek számít. Makro módban 5 cm-ről fotózhatunk és segítségként manuálisan fókuszálhatjuk be a témát, amihez a gép ki is nagyítja a képet, hogy könnyebben beállítható legyen az élesség. Vannak egyéb kompakt gépek amik komolyabb makro fotózásra képesek, akinek ez a téma fontos az keressen más gépet. Persze az is hozzá tartozik a dologhoz, hogy ez a gép legalább bővíthető előtétlencsékkel (pl. makro lencse, széleslátószögű lencse, telekonverter), míg sok társát nem bővíthetjük!

Klikk ide! Klikk ide!
A Canon PS520 makro teljesítménye - a jobb oldali kép 300% kivágás

Találhatunk benne egy - valószínűleg windows-os környezetből ellesett - MY CAMERA menüpontot amiben kellemesen saját szájízünk szerint testre szabhatjuk a gép különböző hangeffektjeit, illetve indítóképernyőjét. Akinek ezek nem fontosak, kikapcsolhatja mindet, csökkentve ezzel az energiafogyasztást. A géphez vásárolható egy Canon vezeték nélküli vaku, amit a gép oldalához erősítve tudunk használni és a gépbe épített vaku villanásakor lép működésbe (kulcsszáma: 18).

Sajnos a menü kezelése elég lassú, sokszor előfordult, hogy egy-egy gombnyomást kétszer ismételtem meg, mert azt hittem a gép nem érzékelte a lenyomást, pedig csupán "gondolkodott". Viszont a képek visszanézésekor a zoomolás nagyon gyors, ez jó szolgálatot tehet az élesség ellenőrzésekor.

Képminőség

A képminőségre egy rossz szót se mondhatunk. Nyugodtan kijelenthetjük, hogy kategóriájának egyik legjobb minőségű objektívvel ellátott fényképezőgépe. A képek részletesek, kontrasztosak, a színek megfelelően élénkek, tényleg nem lehet rájuk panaszkodni! Egyetlen dolog amit nehezményezhetünk az a versenytársakhoz mérten hangyányit erősebb képzaj, javasoljuk az alacsony (ISO50-ISO100) érzékenységgel való használatot.

Klikk ide! Klikk ide!
Széleslátószögű és tele állásban készített fotók

Éjszakai felvételeknél manuális módban próbálkozzunk, mert - amint a tesztképen is láthatjuk - az erre való motívumprogram nem birkózik meg hibátlanul a feladattal. Belső tereknél a vaku viszont jelesre vizsgázott, fénye egyenletes és elég erős egy nagyobb távolságban levő tárgy (6-8 m) megvilágításához is.

Klikk ide! Klikk ide!
Éjszakai felvétel a széleken elfogadható mértékű képhibával - jobb oldalt 300%-os kivágás

Klikk ide! Klikk ide!
Műfénynél készített vaku nélküli és vakus fotók

A nagyon kontrasztos részeknél felfedezhetünk némi kromatikus aberrációt (kék/lila elszíneződések), de ez szinte kivétel nélkül az összes kompakt gépnél megtalálható és esetünkben egészen elfogadható, nem jelentős mértékű (fénykép nyomtatásnál akár észrevehetetlen is). A tesztképeket kivétel nélkül automata, illetve a gyári motívumprogramokat használva készítettem, hisz arra voltam kíváncsi, hogy mire képes a gép egy átlagos felhasználó kezében aki maximum alap szinten konyít a fotózáshoz.

Összegzés

Nyugodt szívvel ajánlhatom bárkinek a gépet aki kicsi, olcsó és mégis komoly tudással megáldott (netán bővíthető) útitársat szeretne vásárolni, nem fognak csalódni benne. Talán lehetne gyorsabb mind az exponáláskor mind a menüben. A 4 megapixeles felbontás elegendő akár 10x15-ös családi fotók előhívására is, de akár egészen A4-es méretig lehet próbálkozni képeink nyomtatásával. Kis mérete igazi utazó, turista géppé teszi, manuális beállítási lehetőségei pedig a fotózással komolyabban ismerkedő amatőröket is kiszolgálhatják.

Előnyök/hátrányok
+ remek design
+ egyértelmű használat
+ magyar menü
+ jó képminőség, jó objektív
+ bővíthető
- lassú menü és exponálás
- enyhén zajosabb képek

A fényképezőgépet a Fotomarket bocsátotta rendelkezésünkre.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások