Továbbra is előretörőben a Firefox

Továbbra is előretörőben a Firefox

2005. július 19. 20:32, Kedd
A legfrissebb adatok szerint a nyílt forráskódú böngésző továbbra is hódít az otthoni felhasználók körében és az oktatás terén, ám a vállalatok még mindig jóval nagyobb óvatosságot tanúsítanak.

A NewsFactor információi szerint a böngészők piacának lassú átalakulása júniusban is folytatódott, és a Firefox 8 százalékról 8,71 százalékra növelte részesedését. Ez a növekedés elsősorban az Internet Explorer rovására ment végbe, amely azonban a 86,5 százalékos aránnyal még mindig magáénak mondhatja az elsőbbséget.

A NetApplications.com folyamatosan figyelemmel követi a piac alakulását, és havonta 0,5-1 százalékos állandó növekedést figyelt meg a Firefox esetében, ám korántsem biztosak abban, hogy ez a növekedési ütem fenntartható. Ez több okkal is magyarázható: egyrészt a weboldalak egy része még mindig csak a Microsoft böngészője alatt jelenik meg hiba nélkül, másrészt küszöbön áll az Internet Explorer 7 előzetesének bemutatkozása, amely újdonságaival és hibajavításaival számos felhasználót visszahódíthat.


Nemsokára 75 millió letöltésnél tart a böngésző

A vállalatok tartózkodása szintén gátat jelent, hiszen az otthoni felhasználók mellett az üzleti szféra támogatása és a belső hálózati rendszerek átállítása is jelentős segítséget jelentene az alternatív böngésző elterjedésében. Ez a tartózkodás elsősorban arra vezethető vissza, hogy a vállalatok jó része a hibák ellenére is az Internet Explorer mellett kötelezi el magát, és attól tart, hogy a konkurens böngészőkkel nem tudnának elvégezni minden feladatot.

Nem feledkezhetünk el arról sem, hogy a Firefox terjedésével a támadások száma is megemelkedik, és a Microsoft mellett a Mozilla is vonzó célponttá válhat a támadók szemében. Kiváló példa erre a legutóbbi behatolás, amelynek során feltörték a SpreadFirefox.com oldalát és személyes adatokat tulajdonítottak el. Michael Goulde, a Forrester Research elemzője a fején találta a szöget, amikor kijelentette, hogy a Firefox a siker árát fizeti meg ezekkel a támadásokkal. Kérdés, hogy a siker mennyiben veti majd vissza a böngésző terjedését, és a Firefox utolérheti-e riválisát.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások