A QNX visszatér az űrbe

A QNX visszatér az űrbe

2005. augusztus 3. 14:15, Szerda
A Discovery űrsikló biztonságát egy robotkarra szerelt lézeres kamerarendszer igyekszik garantálni, melynek lelkét a QNX Neutrino RTOS adja.

A Neptec jelentős tapasztalatokkal rendelkezik a zord környezetekben alkalmazható elektronikák, digitális jelfeldolgozó eszközök tervezésében és gyártásában. Számos területen bizonyítottak már az egészségügytől az űrrepülésig. Most ez utóbbira készülnek a Lézeres Kamerarendszerrel (LSC), melynek feladata, hogy aprólékosan átvizsgálja az űrsikló hővédő csempéit a visszatérés előtt, még időben megállapítandó a Columbia vesztét okozó esetleges sérüléseket a gép testén. A kényes művelethez egy megfelelő szoftverre is szükség volt, a Neptec választása pedig a megbízhatóság szem előtt tartása mellett a QNX Neutrino Real Time OS-re, azaz valósidejű operációsrendszerre esett.


A jelenlegi feladat a hővédő csempék közötti kitüremkedés megszüntetése

A QNX alapú LCS háromdimenziós felvételeket közvetít az űrsikló külsejéről a 13 napos küldetés során. A Neptec nem először alkalmazza a QNX RTOS technikát a NASA-nak kifejlesztett rendszereiben, sőt, már az űrsiklón is bizonyított az operációsrendszer így nem igazán meglepő, hogy újra helyet kapott a küldetésben.

Maga a QNX RTOS 6.3 ingyenesen letölthető a www.qnx.com weboldalról, ami a Photon grafikus felülettel asztali számítógépeink operációs rendszerévé is válhat. Persze sajátos, ikonok nélküli kezelői felülete sokak számára idegen lehet majd első pillantásra, valamint nem túl széles szoftverskálája is visszariaszthatja a Windows-hoz szokott felhasználókat.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások