Longhorn helyett Vista néven jön a következő Windows

Longhorn helyett Vista néven jön a következő Windows

2005. július 22. 21:14, Péntek
A Microsoft a mai napon bejelentette, hogy a Longhorn kódnéven futó, következő generációs Windows operációs rendszerének hivatalos neve Windows Vista lesz.

A névváltoztatás híre különböző hírforrások találgatásaiból indult, ami egészen délutánig tartott, amikor is a vállalat hivatalosan is megerősítette azt. Ezek szerint a Windows XP Home és Windows XP Professional operációs rendszerek utódjának neve ezután Longhorn helyett Vista lesz. A Vista szó kitekintést, áttekintést, perspektívát jelent, ami a vállalat szerint kiválóan illik a következő generációs operációs rendszerre.


Táncos kedvükben a Microsoft igazgatói

A Longhorn/Vista a tervek szerint 2006 végén jelenne meg, ám az operációs rendszer első béta verziója már augusztus 3-án elérhető lesz, míg a fejlesztők még egy további bétára számíthatnak majd. Ez utóbbit a Microsoft Fejlesztői Konferencián mutatják majd be. Még az idén debütál azonban a hivatalos második béta, majd jövőre három, a végleges verziót megelőző verziót is kiadnak RC0, RC1 és RC2 jelöléssel.

A bejelentést meglehetősen nagy várakozás előzte meg. A PC Welt német internetes hírportál például kiderítette, hogy a Microsoft pénteken nagy bejelentésre készül, azonban az oldal kérdésére a vállalat szóvivője nem volt hajlandó részletekkel szolgálni. Több jel is arra mutatott azonban, hogy nem hírlapi kacsáról van szó. Ezek egyike, hogy valaki már idén március végén regisztráltatta magának a www.windowsvista.com domainnevet, míg április elején a Microsoft is hasonlóképpen cselekedett: a www.windowsvista.us, valamint a www.windowsvista.de domain azóta már a Microsoft tulajdonában van.



A vállalat azzal indokolta a bejelentést, hogy a Windows Vista, eddigi kódnevén Longhorn, piaci megjelenésének közeledtével időszerűvé vált a termék valós nevének ismertetése. Véleményük szerint sikerült olyan nevet választani, amely kifejezi a termék globális jellegét. A Vista elnevezés emellett a termék átfogó szemléletére, funkcionalitására valamint az egyértelmű és áttekinthető felhasználói kezelhetőségre utal.

A Windows Vista magyar nyelvű honlapja

A bejelentésről készült videó felvétel megtekintése

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások