Vizsgálat indul a San Andreas ügyében

Vizsgálat indul a San Andreas ügyében

2005. július 28. 15:25, Csütörtök
Az Egyesül Államok Képviselőháza - Fred Upton republikánus képviselő javaslatát elfogadva - elrendelte, hogy a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) folytasson vizsgálatot a vitatott játékról.

Az FTC feladata lesz például kideríteni, hogy a játékot kiadó és forgalmazó cégek, a Take Two Interactive és a Rockstar Games szándékosan megtévesztették-e a játékok korhatáráról döntő Entertainment Software Ratings Board (ESRB) nevű szervezetet. A vádak szerint ezt azért tették, hogy így elkerüljék a Grand Theft Auto: San Andreas "Adult only" kategóriába történő besorolását.

A képviselőház elsöprő többséggel, 355:21 arányban szavazta meg a vizsgálat lefolytatását. Az eredmény nem meglepő, hiszen számos politikus már azelőtt támadta - az erőszakos jelenetek miatt - a játékot, hogy kiderült: letiltott szexjelenetek is előcsalogathatók. Amennyiben az FTC bizonyítékokat talál arra vonatkozóan, hogy a Take Two szándékosan elhallgatta mindezt az ESRB elől, akkor a kiadó komoly pénzbüntetésre számíthat.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

A Heise német weboldal információi szerint az Egyesült Államokban a sokat kritizált játékot már csak felnőttek számára lehet eladni. "A Rockstar Games szemérmetlenül viselkedett, hiszen megtévesztette a gyerekek szüleit, mondván ez egy olyan játék, amit nyugodtan megvehetnek a csemetéiknek. Ezek után azonban melyik szülő fog hinni a korhatár-jelölésnek?" - nyilatkozta Fred Upton.

A Rockstar és a Take 2 Interactive eközben bejelentették, hogy új változatot jelentetnek meg a játékból, illetve a régi verzióhoz egy javítást fognak kiadni. Ettől persze még továbbra is sokan támadják a San Adreast, mivel úgy vélik, túl brutális és sok fiatal hajlik rá, hogy átvegye a játékban megtapasztalt erőszakos viselkedési formákat. Ez azonban még közel sem bizonyított.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások