A tinik uralják a világhálót

A tinik uralják a világhálót

2005. július 28. 13:03, Csütörtök
Egy friss tanulmány szerint a tinédzserek járnak élen az új technológiák, eszközök - ezen belül is az internet - befogadásában és alkalmazásában, és ők vezethetik be a társadalmat a digitális korba.

A Pew Internet & American Life Project kérésére elkészített tanulmány elsősorban az amerikai tinédzserek alapján következtet a fiatalok vezető szerepére, de bátran kijelenthetjük, hogy a jelenség az egész világon megfigyelhető. Adataik szerint az elmúlt négy évben az Egyesült Államokban 24 százalékkal, vagyis csaknem egynegyedével nőtt a világhálót használó tinédzserek száma. Ezen belül jelentős túlsúlyban vannak a 12 és 17 év közötti fiatalok, akik e csoporton belül a népesség 87 százalékát teszik ki. Létszámuk emelkedése minden egyes területen megfigyelhető, legyen szó játékokról, hírekről, online vásárlásról vagy akár életmódról.

A korosztály jelentősége ráadásul nemcsak a világhálót, hanem minden új technológiát illetően növekszik, elég ha csak a kommunikációra, a szórakozásra vagy az iskolai tanulmányokra gondolunk. Ez utóbbinál nem kell messzire mennünk, hogy megfelelő példát találjunk: májusban éppen az SG került a média figyelmének központjába, mégpedig az oldalra állítólag kikerült érettségi tételek miatt. Akkor tételes cáfolatra volt szükség, hogy némiképp csituljon a hangulat, ami egyben a fél-, illetve hamis információk és az internetet övező gyanú - olykor félelem - következményeire is figyelmeztetett. Nyilvánvaló, hogy az újjal, ismeretlennel szembeni félelem sajnos még az internet esetében is meglepő dolgokra képes, és ez a félelem olykor a döntéshozókra is átterjed.

A tanulmány néhány érdekes részletre is rávilágít. A levelezés, amely egyre inkább kezdi elveszíteni korábbi domináns szerepét az azonnali üzenetküldőkkel szemben, lassan új értelmet nyer. A tinik ugyanis az e-mailt inkább a felnőttekkel és intézményekkel való kapcsolattartásra használják, míg az azonnali üzenetküldés a korosztályon belüli kommunikációra szolgál. A levelezés tehát egyre inkább hivatalos jelleget ölt.

Egyre többen lépnek fel a világhálóra az iskolákból, a könyvtárakból vagy nyilvános internetkávézókból, és ezzel egy időben rohamosan terjednek az online játékok. Jól mutatja ezt, hogy bár a legtöbben még mindig elsősorban a levelezést bonyolítják az interneten, de ez alig előzi meg a mozifilmek, televíziós műsorok, vagy az online játékok iránt érdeklődők arányát. A hírolvasás és az azonnali üzenetküldés szintén kimagaslik, amit némileg lemaradva követnek az iskolai, politikai hírek és események.

A teljes tanulmány itt található.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások