Szuperszámítógépet építene a Lenovo

Szuperszámítógépet építene a Lenovo

2005. július 29. 07:49, Péntek
Egyre merészebb és ambíciózusabb célokat tűz ki maga elé az IBM számítógépgyártó részlegét megvásárló kínai cég: az elkövetkező öt évben új szuperszámítógépet építenének.

A kínai gazdaság sok szakértő szerint az elkövetkező évtizedek egyik legdinamikusabban fejlődő gazdasága. Egyöntetű vélemény: hogy ez a folyamat így maradjon, további nagy beruházások szükségesek. Ezek egyike lehet a mostani szuperszámítógép-projekt is. A Computerwoche szerint a Lenovo a következő években olyan szuperszámítógépet építene, amelyik hatszor nagyobb teljesítményre lenne képes, mint a világ jelenlegi leggyorsabb szuperszámítógépe, az IBM és a Silicon közös Blue Gene/L rendszere. A People's Daily nevű kínai sajtóorgánum először számolt be hivatalosan a Lenovo terveiről. Jean Cai, a Lenovo sajtószóvivője elmondta: az új szuperszámítógép teljesítménye 1000 teraflops lesz. Emlékeztetőül: a Mannheimi Egyetem, a Tennessee Egyetem és a Nemzeti Energiakutató Tudományos Számítástechnikai Központ (NERSC) idén június 22-én nyilvánosságra hozott, 500-as szuperszámítógép-listáját jelenleg vezető Blue Gene/L teljesítménye 136,8 teraflops.



A rendszer a Lenovo tervei szerint a tizenegyedik kínai ötéves terv időszaka alatt, vagyis 2006 és 2010 között fog elkészülni. A People's Daily szerint Kínának a gazdasági növekedése fenntartása miatt lenne szüksége szuperszámítógépekre és nem akarnak külföldi rendszereket vásárolni. A jelenlegi legnagyobb teljesítményű kínai szuperszámítógép a Shanghaji Szuperszámítógép Központban található. A Dawning 4000A-t típusú gépet a Dawning Information Industry Co. Ltd. cég készítette el. A nyolc teraflops teljesítményű rendszer a jelenlegi Top 500-as szuperszámítógép-lista 31. helyén található.

A vállalat tehát igen ambíciózus tervet tűzött ki maga elé, még akkor is, ha a Lenovo előtt nem ismeretlen a szuperszámítógép-gyártás. A vállalat korábban már gyártott ilyen eszközt, mégpedig a Deepcomp 6800 nevű rendszert, amely négy teraflops teljesítményű és a hetvenkettedik a júniusi 500-as toplistán. Ez egy időben azonban Japán is új zászlóshajón dolgozik, amely terveik szerint minden eddigi rekordot megdönt majd. Meglátjuk, ki tudja elhódítani az első helyet.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások