Elkészült az indiai olcsó PC

Elkészült az indiai olcsó PC

2005. augusztus 3. 02:04, Szerda
Az indiai kormány tervei szerint a következő négy évben az ötszörösére emelnék az országban a számítógépek számát és nőne az internethozzáférések száma is.

Mindez azon a sajtótájékoztatón derült ki, ahol a HCL Infosystems nevű helyi cég bejelentette, hogy elkészült az az olcsó PC, amely egy 1 GHz órajelű processzorral rendelkezik és amely 9900 rúpiába, vagyis kereken 190 euróba kerül. A számítógépet kifejezetten a helyi viszonyok és időjárási körülmények közötti működésre tervezték és megfelel az indiai központi kormány Nemzeti Általános Minimum Programjában támasztott követelményeknek.

A konfiguráció része az 1 GHz-es processzoron kívül 128 MB memória, egy 40 GB-os tárolókapacitású merevlemez, egy optikai meghajtó és egy 15 colos monitor is. A telepített operációs rendszerről a HCL egyelőre nem kívánt információkat elárulni, azt viszont elismerték, hogy partneri kapcsolattal rendelkezik az Intel, az AMD és a Microsoft felé.

A cég szerint ez a számítógép az alapvető feladatokra - mint például szövegszerkesztésre, táblázatkezelésre, a világhálón való böngészésre, e-mailezésre és a multimédiás tartalmak lejátszására - megfelel. A vállalat tájékoztatása szerint a felhasználói felület több nyelvű és támogatja a tamil nyelvet is. Az indiai szubkontinensen egyébként a Wikipedia nevű online lexikon adatai szerint jelenleg 1600 nyelvet és nyelvjárást beszélnek. A BBC információi szerint Indiában jelenleg körülbelül 15 millió számítógép és ötmillió internethozzáférés van. 2010-re az indiai kormány a PC-k számát 75 millióra, az internetelérések számát pedig 45 millióra akarja növelni.

Az olcsó számítógépek, notebookok és mobiltelefonok egyre komolyabb piacot jelentenek világszerte. Egyre több az ilyen készülékek létrehozására irányuló program. India most lépéselőnybe került a többi országgal és gyártóval szemben.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások