A Microsoftot okolják a vírustámadásokért

A Microsoftot okolják a vírustámadásokért

2005. augusztus 20. 15:09, Szombat
Egy friss közvélemény-kutatás szerint az üzleti élet képviselőinek mintegy egyharmada a Microsoftot tartja felelősnek a mostani elsöprő erejű vírustámadásokért, a cég biztonsági törekvései ellenére is.

A mostani féregjárvány azért alakult ki, mert a támadók a Zotob és más olyan vírusok különböző variánsait elkezdték körbejáratni a világhálón, amelyek a Windows bizonyos verzióinak Plug and Play funkciójában található hibáját használják ki. A Sophos biztonsági cég nem hivatalos internetes felmérése alapján a megkérdezettek mintegy 35 százaléka egyértelműen a szoftveróriás hibájának véli a Zotob vírus variánsainak invázióját.

A csütörtökön közzétett közvélemény-kutatás eredménye azt mutatta, hogy a résztvevők 45%-a a vírusírókat okolta a történetekért, a maradék 20% pedig a saját rendszergazdáját, amiért nem frissített időben - írja az ITWeb. "A legtöbb felhasználó érthető módon elsősorban a vírusok készítőit teszi felelőssé, azért mert megírták, és elterjesztették őket, pusztítást okozva a gyengén védett cégek hálózataiban. Ám ami igazán meglep az az, hogy sokan mindenekelőtt a Microsoftot hibáztatják, mégpedig rendszerének rései miatt" - nyilatkozta Graham Cluley, a Sophos vezető szaktanácsadója az Information Week oldalán.

A Microsoft azonban nincs egyedül. Egyre több vállalat sarkallja a szoftverfejlesztőket arra, hogy nagyobb hangsúly fektessenek biztonsági teszteléseikre, még termékeik megjelenése előtt. "Nincs olyan szoftver, ami 100%-ig biztonságos. A Microsoft nagy előrelépéseket tett a biztonság területén" - reagált a Microsoft egyik munkatársa a felmérésre a ZDNet News kérdésére.

"A Microsoft két tűz közé került javításai miatt. Ugyanis, ha nyilvánosságra hozza biztonsági réseit, akkor a vírusírók már könnyedén kihasználhatják őket és jó néhány cégnek nem marad ideje frissíteni, ám ha titokban tartja, akkor mindenki azt kérdezi majd, miért nem javította ki őket, ha tudott róluk"- fejtegette Cluley.

A Microsoft állásfoglalása szerint a Zotob csak a Windows 2000 rendszereket támadja. Azon ügyfelek, akik már frissítettek Windows XP-re, valamint akik már telepítették a Windows 2000 MS05-039 biztonsági frissítését, védve vannak ettől a támadástól. A vállalat elérhetővé tett egy ingyenes alkalmazást, melynek segítségével a felhasználók a biztonsági frissítés telepítését követően automatikusan el tudják távolítani a Zotob férget és variánsait a fertőzött számítógépekről. Más hálózati féregvírusokkal szemben a Zotob mindeddig csak alacsony arányban fertőzött meg számítógépeket.

A Microsoft szerint ez az alacsony számarány annak köszönhető, hogy egyre több ügyfél tartja fontosnak a frissítések mielőbbi telepítését, a rendszerek folyamatos karbantartását, és a programok újabb és biztonságosabb verzióinak használatát.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások