Elkészült a WinFS előzetese

Elkészült a WinFS előzetese

2005. augusztus 30. 12:24, Kedd
A korábbi tervekkel ellentétben a Microsoft várhatóan a következő hónapban teszi elérhetővé következő generációs fájlrendszerének előzetes verzióját, egyelőre kizárólag fejlesztők számára.

A Microsoft Watch értesülése szerint a vállalat a szeptemberben esedékes Professional Developers Conference (PDC) nevű rendezvényen adja ki kezéből az előzetest. Ez már csak azért is meglepő, mert a szoftvercég részéről legutóbb még arról nyilatkoztak, hogy az eredetileg a következő generációs Windows operációs rendszer részeként tervezett fájlrendszer csak később, 2007 végén jelenik meg. "A WinFS nem kerül be a Longhorn kliensbe, de nagy a valószínűsége annak, hogy nem lesz megtalálható a szerver változatban sem" - jelentette ki egy tavaly decemberi interjúban Bob Muglia, a Windows Server részleg vezetője.

Akkor a legvalószínűbb változatnak az mutatkozott, hogy a WinFS csak a következő évtized elején, a Longhorn (immár Vista) után következő operációs rendszer - kódnevén Blackcomb - részeként lát majd napvilágot. Muglia hangsúlyozta, hogy a Microsoft olyan dolgokat szeretne elérni az új fájlrendszer segítségével, amelyekről korábban nem is álmodhattunk. A mostani információk alapján úgy tűnik, hogy a vállalat egy frissített Vista bétával készül a rendezvényre, ám a WinFS-t érintő fejlesztésekről ezúttal sem árultak el részleteket. Egyelőre csak annyit tudunk, hogy a konferencián négy előadásban is foglalkoznak majd a fájlrendszerrel. Ezek közé tartozik az "Adatközpontú alkalmazások fejlesztése Avalon és Windows Forms alatt" című, illetve a WinFS jövőbeni felhasználhatóságáról szóló ismertető.

A Cnet cikke több béta verzióról tesz említést. Eszerint a szoftveróriás számos előzetes kiadását tervezi, ám csak a következő évben. Quentin Clark, a projektért felelős igazgató a magazinnak adott interjúban elmondta, hogy a végleges verzió a Windows egyfajta kiegészítéseként jelenik majd meg, a .Net keretrendszerhez hasonlóan. Az egyes gyártók akár előre telepítve is szállíthatják a fájlrendszert.

A dolog igazi érdekessége, hogy a jelenlegi állás szerint a béta verzió a Windows XP rendszereken is elfut majd. A Home és Professional verzió egyaránt támogatott, sőt, a WinFS a Tablet PC és Media Center változatokon is működik, bár ez utóbbi két rendszeren csak minimális tesztelést végeztek. Clark az XP támogatását azzal indokolta, hogy a legtöbb fejlesztő a Windows ezen változatát használja munkájához.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások