Deutsche Telekom: nagysebességű hálózat 3 milliárd euróért

Deutsche Telekom: nagysebességű hálózat 3 milliárd euróért

2005. szeptember 2. 12:03, Péntek
A több éves beruházás nyomán megvalósuló új német optikai kábelhálózat segítségével nyolcszor nagyobb adatátviteli sebességek lesznek elérhetők, mint a jelenlegi leggyorsabb DSL-elérések.

"A Deutsche Telekom által felépítendő nagysebességű rendszer az ötven legnagyobb német várost kötné össze. Az elérhető legnagyobb adatátviteli sebesség akár 50 Megabit is lehet majd másodpercenként" - jelentette ki Kai-Uwe Ricke, a vállalat igazgatótanácsának elnöke a Nemzetközi Híradástechnikai Kiállítás (IFA) megnyitóján. Ez az optikai hálózat ötvenszer nagyobb sebesség elérését teszi lehetővé, mint amekkora a hagyományos DSL-hozzáférésekkel lehetséges és nyolcszor nagyobbat, mint amekkorát jelenleg a leggyorsabb DSL-hozzáférések nyújtanak.


Az igazgatótanács tagjai az IFA 2005-ön

A Spiegel szerint az új rendszer megépítése hárommilliárd euróba kerül. A Deutsche Telekom azt tervezi, hogy a hálózat első része már 2006 közepére elkészül és tíz várost fog összekötni és közel három millió háztartásnak nyújt majd új, nagysebességű hozzáférést. Waltner Raizner, a T-Com elnöke szerint a beruházással Németország szinte azonnal a legtöbb szélessávú hozzáféréssel rendelkező államok csoportjába kerül. Az új optikai hálózat egyúttal azt is jelenti, hogy új szolgáltatásokat (például Videon on Demand) lehet bevezetni.

"Elképzelésünk szerint a közeljövőben az előfizetőink már egyetlen vonalon kihasználhatják majd az összes multimédiás lehetőséget, legyen szó nagysebességű internetről, vagy akár Video on Demand szolgáltatásról. Az első - sikeres - tesztekre már sor került, még hozzá Hamburg és Stuttgart között" - nyilatkozta Raizner. A szakember ugyanakkor bejelentette azt is, hogy a Deutsche Telekom a beruházás mellett bővíti az UMTS-hálózatát is. A jövő évi CeBIT-ig, vagyis 2006 márciusáig a tervek szerint az UMTS-rendszer sebességét 1,8 Mbit/s-ra növelik. Később a sebességet 7,2 Mbit/s-ra fogják emelni.

Jelenleg a német UMTS-hálózatban az átlagos adatátviteli sebesség 384 Kilobit másodpercenként.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások