Folytatódik az AMD kontra Intel per

Folytatódik az AMD kontra Intel per

2005. szeptember 2. 16:16, Péntek
Az Intel terjedelmes dokumentumban válaszolt az AMD által benyújtott vádakra, amelyben tagadja, hogy üzletpolitikájával riválisa kiszorításával próbálkozott volna, mondván, hogy az AMD saját problémáival küzd.

Amint arról június végén hírt adtunk, az AMD beperelte vetélytársát, mégpedig a piaci versenyre vonatkozó jogszabályok megsértése miatt. Az általuk benyújtott dokumentumban azzal vádolták meg az Intelt, hogy illegális módszereket alkalmaz a konkurens termékek kiszorítása érdekében. Állításuk szerint a világ legnagyobb processzorgyártója ráadásul még illegális javadalmazásokat is fizet különböző cégeknek. Az Intel ily módon törvénytelen módszerekkel kényszerítette a számítógépgyártókat és a forgalmazókat, így érte el és tartja fenn monopolhelyzetét. A beadványban a társaság összesen 38 ilyen "megzsarolt" céget neveztek meg.

A kisebb gyártó mindent megpróbált, hogy szavainak érvényt szerezzen: a cég különböző amerikai újságokban elhelyezett hirdetésekkel igyekezett felvilágosítani lépéséről a felhasználókat, illetve arról, miért is volt szükség a perre. Az Intel elnöke, Paul Otellini eközben sajtóközleményben utasította vissza az AMD összes vádját. Állítása szerint cége mindig betartotta az Egyesült Államok törvényeit, és bár agresszív üzletpolitikát folytatott, mindig igyekezett tisztességes maradni a piaci versenyben. A per azonban kisebb részsikert hozott az AMD-nek, amikor a bíróság kimondta, hogy a vállalat beadványában megnevezett cégek közül harminc köteles előkészíteni a tárgyalásokig az Intellel való kapcsolatukat bizonyító minden iratot és megállapodást.

Az Intel jogászai mostanra elkészítették a gyártó teljes, 63 oldalas válaszát, amelyet máris benyújtottak a Delaware-i kerületi bíróságon. Közleményükben leszögezik, hogy üzleti praktikáik mindvégig tiszták maradtak, sőt, éppen az AMD az, amely a vádakkal piszkos eszközökhöz folyamodott. "Innováció, befektetés, a vásárlói igények figyelembevétele, valamint a kiváló termékek - ezek az Intel ismertetőjelei, amelyek a sikerhez vezettek" - jelentette ki Bruce Sewell, az Intel tanácsosa. Hozzátette, hogy az AMD saját hibáit igyekszik vetélytársa számlájára írni, hogy kiküszöbölje az azokból eredő veszteségeket.

A bíróságon benyújtott irat szerint az Intel üzleti stratégiája három pilléren alapul: a gyártás, a végtermék, valamint az ár. Szerintük az AMD nem a verseny ösztönzésére, hanem éppen annak elfolytására készül, és védeni igyekszik magát a konkurenciától. Az ügy tehát tovább folytatódik, és egyelőre nem tudni, mikorra várható akár csak egy részleges döntés.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások