Biogázerőmű épül Tatabányán

Biogázerőmű épül Tatabányán

2005. szeptember 3. 11:36, Szombat
Tatabányán építi fel első biogázelőállító és -hasznosító üzemét a Biogas-Energy Kft., amely Magyarországon 20 további üzem létesítését tervezi.

Földvári Péter, a társaság ügyvezetője elmondta: a 3 milliárd forintot meghaladó beruházás környezeti hatástanulmánya elkészült, a társaság az építési engedélyt várhatóan novemberben megkapja, és még az idén megkezdik az üzem építését, 2006 végi üzembehelyezéssel. A létesítmény Tatabánya külterületén, a Bánhidai hűtőtó mellett épül fel.

A lakott területtől az üzem távol esik, a telephelytől szélirányban négy kilométerre van a legközelebbi ház. A termelés a kinyerendő metángáz miatt teljesen zárt, károsanyag kibocsátása nem lesz. A bevitt anyagokat zárt rakterű járművekben szállítják, ezért nem lesz bűz. Az üzem naponta 350-400 tonna mezőgazdasági és állattenyésztési szerves hulladékot dolgoz majd fel. A telep 3 megawatt villamos- és 3,5 megawatt hőenergia termelésére lesz képes, a hő egyharmadát maga a biogáz üzem használja fel, a fennmaradó részt értékesítik. A 10 000 háztartás ellátására elegendő villamosenergiát a helyi és az országos hálózatba táplálják, garantált áron való átvételét jogszabályok rögzítik.

A tatabányai projektet a Duna Kft. fejleszti, partnere a Biopetrol Kft. és a projekttársaságként létrehozott Biogas-Energy Kft. A Biogas-Energy Kft. a Biopetrol Környezettechnikai Kft. és a Consorg 90 Tanácsadó és Befektetésszervező Kft. által létrehozott társaság.

A Biopetrol Kft. Magyarország egyik vezető környezetvédelemi vállalkozása. Dolgozóinak száma 145 fő, éves nettó forgalma meghaladja az 1,5 milliárd forintot. A társaság székhelye Szegeden van, régióközpontjai Budapesten és Győrben találhatók. Tatabányán 1997-ben létesített veszélyeshulladék-gyűjtő és -ártalmatlanító telephelyet, ahol évente 62 000 tonna veszélyes hulladékot és 37 000 tonna nem veszélyes hulladékot ártalmatlanít és hasznosít újra.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások