Katrina: óriási pusztítás, lassú regeneráció

Katrina: óriási pusztítás, lassú regeneráció

2005. szeptember 5. 11:43, Hétfő
Miközben New Orleans városában és környékén folytatódnak a mentési munkálatok, több forrás máris világméretű válság kialakulására figyelmeztet, mások viszont az előrejelzés hiányát emlegetik.

Abban mindenki egyetért, hogy Katrina a vártnál jóval nagyobb pusztítást okozott. Megbénította a közlekedést, elsöpörte a lakóházakat, és gyakorlatilag lakhatatlanná tette New Orleans-t. Megszűnt a villamosenergia ellátás, megbénult a telefonhálózat, és a gondokon mostanra sem sikerült úrrá lenni, tekintve, hogy még mindig zajlik a helyik lakosok biztonságba helyezése. Az ABC News híradása szerint New Orleans jelenleg szellemváros benyomását kelti: hat nap elteltével az utcákon mindenfelé bútorokat, használati cikkek és és ruhákat találunk, miközben a katonai helikopterek élelmet dobnak le a vízzel elöntött negyedekre.

A halottak és sebesültek számáról még mindig nincs pontos adat. Szakemberek szerint az óriási mennyiségű víz eltávolítása két hónapig is eltarthat, és értelemszerűen csak ezután kezdődhet meg a károk pontos felmérése, legyen szó emberéletről, vagy anyagiakról. Még azt sem igazán lehet megállapítani, hogy mennyien maradtak a városban, mivel sokan bezárkóztak otthonaikba. A katasztrófa méreteire jellemző, hogy a rendőrségi diszpécserek is elvesztették a kapcsolatot saját embereikkel, és mintegy 150 rendőr rekedt az egyik kórházban, amelyet több méter magas víz öntött el.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A Reuters hírügynökség jelentésében beszámol arról, hogy egyes területeken már történt előrelépés. Információik szerint ugyanis több szolgáltató tervezi a hálózat újbóli üzembe helyezését, néhol a magas épületek tetején elhelyezett generátorok segítségével. A Verzion Wireless emberei a városban és a környező településeken egyaránt munkához láttak, és a Louis Armstrong Nemzetközi Repülőteret már sikerült visszakapcsolni a hálózatba. A Vodafone és a T-Mobile USA szintén hozzálátott a helyreállításhoz, ez utóbbi már kapcsolatot teremtett a SuperDome-mal, ahol menekültek tízezrei vártak napokig a segítségre. A Sprint már óvatosabban nyilatkozott - a vállalat inkább a hatóságok munkáját segítette, mintegy háromezer Nextel készülék szétosztásával.

Időközben felröppent a hír, hogy a katasztrófával kapcsolatos első valós figyelmeztetés nem a meteorológiai központoktól, hanem egy indianai internetezőtől származott, aki blogjában hívta fel a figyelmet a veszély nagyságára. A New York Times szerint a 23 éves Brendan Loy, aki nem rendelkezik ilyen irányú képzettséggel, már augusztus 26-án azt ajánlotta New Orleans lakóinak, hogy szedjék sátorfájukat, és mihamarabb jussanak ki a veszélyeztetett zónából. A fiatalember hamarosan a figyelem középpontjába került, és egyes adatok szerint az elmúlt napokban a leggyakrabban idézett médián kívüli forrás volt. Nem csoda, hiszen már napokkal Nagin polgármester hasonló intézkedése előtt kérte a város kiürítését.

A polgármester helyett azonban egyre inkább George W. Bush felelősségét emlegetik, aki sokak szerint késve, és a kellő határozottság nélkül reagált a katasztrófára. Támadják belpolitikáját, Irakkal kapcsolatos döntéseit, és azt hangoztatják, hogy most otthon lenne szükség a külföldön állomásozó csapatokra. A külföldi források szintén más oldalról közelítik meg a témát, és egészen odáig elmennek, hogy az amerikai média sokat köszönhet a hurrikánnak, amely témát, és egyúttal önbizalmat adott a tévétársaságoknak és az írott sajtónak. A BBC News szerint a politikai döntéshozókkal és a nagyvállalatokkal összefonódó, olykor önmagát cenzúrázó média most szabadabban szembehelyezkedhet a kormányzattal, sőt, a háztatásokba eljuttatott katasztrófa fényében nyílt támadásba mehet át. Ez alól maga Bush sem menekülhet meg, aki azért igyekszik a városi és állami szervekre hárítani a felelősséget.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A jelen problémái mellett Katrina a jövőt illetően is jelentős változást hozhat. A Nemzetközi Energia Hivatal sajtóközleményében az egész világra kiterjedő energiaválságot emleget, amely a most kiesett kapacitás következményeként léphet fel. Itt elsősorban az olajtermelés csökkenése jelen gondot, hiszen a Katrina következtében másfél millió hordóval csökkenhet a napi produktum. A hatóságok feltérképezték az olajkitermelő berendezésekben keletkezett károkat: a jelenlegi állapot szerint 21 olajkitermelő platform süllyedt el a Mexikói öbölben, és 20 olajfúró torony rongálódott meg, illetve süllyedt el a tengerben, de még nagyobb baj, hogy hét olajfinomítót is kénytelenek voltak bezárni, azaz a benzin előállítása korlátozott. A fűtőolajat, a kerozint és más olajszármazékokat is ideszámítva naponta kétmillió hordónyi üzemanyag hiányzik.

Claude Mandil igazgató szerint a hurrikán igen súlyosan érintheti az ágazatot és a globális helyzetet, még annak ellenére is, hogy a szervezet 26 tagországa jelentős készleteket dob piacra az elkövetkezendő 30 napban. "Az Egyesült Államok már jelenleg is Európában vásárol üzemanyagot" - jelentette ki Mandil a Die Welt magazinnak adott interjúban. Véleménye szerint az év hátralévő részében gazdasági téren stagnálás várható, amin csak a jövőre meginduló rekonstrukció enyhíthet. Az országok többsége éppen ezért az Öböl-háború óta először nyúl stratégiai olajtartalékaihoz.

Időközben számos nagyvállalat bejelentette, hogy többféle módon igyekeznek segíteni a bajba jutott lakosokon, illetve a mentésen dolgozó szervezeteknek. A Motorola műszaki támogatást és jelentős pénzadományt ígért, ami az eddig leszállított 2500 kommunikációs eszközt egészíti majd ki. Az IBM mintegy egymillió dollár értékben járult hozzá a mentéshez, laptopokat és egyéb müszaki cikkeket szállított a körzetbe, és felajánlotta segítségét a nagyobb hálózatok, adatbázisok átirányításához, illetve az infrastruktúra helyreállításához. A Sony Online Entertainment sajátos módon igyekszik megkönnyíteni a károsultak helyzetét: az érintett területekről származó MMORPG-játékosok számláját addig nem terhelik, amíg a helyzet nem normalizálódik.

Erről azonban egyelőre még nem beszélhetünk, sőt, a "normalizálódás" több hónapig is eltarthat. Ez sem jelent azonban majd vigaszt azoknak, akik hozzátartozóikat, családjukat vesztették el a katasztrófa következétben.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások