Új grafikus kártyákkal készül az S3

Új grafikus kártyákkal készül az S3

2005. szeptember 6. 11:37, Kedd
Az egykor a piac nagy részét birtokló gyártó, amely a GammaChrome családdal szeretett volna erősíteni nem túl rózsás helyzetén több új, 90 nanométeres sávszélességű grafikus chippel készül az év végére.

A Chrome-Center rajongói oldal információi szerint a vállalat új útitervet készített, amely több, fejlesztés alatt álló grafikus processzort is tartalmaz. Ezek részben az eddig tervezett változatokat váltják fel, részben kiegészítik az eddigi termékvonalat. Az új sorozat a Chrome 20 nevet kapta, és már 90 nanométeres gyártástechnológiával készül. A grafikus kártyákat PCI Express csatlakozóval szállítják majd, és lehetővé válik több ilyen kártya kombinált használata, mégpedig az SLI-hez hasonló Multi-G technológia révén.

A Chrome 20 termékcsalád három különböző processzorra épül. Ezek sorrendben az S23, S25 és S27, amelyek a belépő szintet, a közép-, illetve a csúcskategóriát hivatottak lefedni. A technikai részletekről egyelőre annyit tudni, hogy az S27 nyolc pixel-futószalagot foglal magában, támogatja a Multi-G technológiát és 700 MHz körüli órajelen fut. Mindhárom grafikus chip 128 bites memóriavezérlővel érkezik, ami - különösen a csúcskategóriában - kissé elavultnak tűnik a vezető gyártók újabb termékeihez képest.


Az új sorozat a GammChrome családot váltja majd fel, és 90 nanométeres csíkszélességével a gyártástechnológia terén valóban generációváltást jelent. Az elődök tehát nem dicsekedhetnek hosszú pályafutással, hiszen vállalat még márciusban mutatta be az első GammaChrome kártyát, amely a natív PCI Express interfész DirectX 9.0 támogatása miatt volt újszerű. Az S18 a vállalat második generációs programozható grafikus motorját foglalta magában, a Chromotion 2.0-t, míg a most nyilvánosságra került tervekben már ennek harmadik változatáról esik szó. Felmerül a kérdés, hogy elegendő-e ennyi újítás ahhoz, hogy jelentős befolyásra tegyenek szert a piacon, egy amúgy is kiélezett verseny közepette.

Az asztali termékek megjelenését novemberre teszi a gyártó, míg az ezeket kiegészítő, mobil megoldásokba szánt chipek - az XM23, XM25 és XM27 - a következő év elején jelennek meg. Az S3 nem fűzött kommentárt a hírhez.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások